Életmód

2016.12.26. 18:20

Téli szünet: ilyenkor kellene tényleg együtt lennie a családoknak

A gyerekek jelenleg a karácsonyi szünetet töltik otthon: de mégis hogyan foglalja le őket a szülő ebben az időszakban? A témával kapcsolatban Csóka Judit klinikai gyermekszakpszichológust kérdeztük.

Laci Patrícia

Bár már elmúltak a karácsonyi ünnepek, a gyerekek jelenleg is otthon vannak, hiszen december végén már nincs iskola vagy óvoda. A felnőttek közül is sokan szabadságon vannak, vagy éppen a munkahelyükön szünet van, ezért nem kell elmenniük dolgozni. A két ünnep között így rengeteg család otthon tartózkodik, de nem mindegy, hogyan és milyen minőségben telnek el ezek a napok. Csóka Judit klinikai gyermekszakpszichológus szerint fontos, hogy ebben az időszakban az anyuka, az apuka és a gyerekek minél több időt töltsenek együtt egymással, bár ezt sajnos nem mindenki teheti meg, mert éppen a két ünnep között is sokat dolgozik. Egyes anyáknak és apáknak pedig annyi problémájuk van, hogy a gyereknevelés szépségét már nem tudják igazán megélni, emiatt egy tehernek érzik, ha a lurkó otthon van. Ezért a szakértő azt tanácsolta, hogy próbálják meg a szülők a gondjaik számát kicsit leredukálni.

- Ezek a napok pont arra szolgálnak, hogy végre beszélgessenek egymással a családtagok. A gyerekek iránt jó, ha tényleg érdeklődnek a szülők. Kérdezzék meg: hogy vannak, mi a helyzet velük, mit szeretnének? Meséljenek egymásnak családi történeteket. Sajnos egyre kevésbé kommunikálunk és figyelünk egymásra. A figyelemmel szerintem az a nagy gond mostanában, hogy a túl sok inger miatt állandóan szétszóródik. Ezért a valódi, tartalmas beszélgetés és figyelem kincsnek számít a mai világunkban - mondta a pszichológus.

Csóka Judit klinikai gyermekszakpszichológus (balra) szerint fontos, hogy a szülők próbáljanak meg minél több időt eltölteni a gyermekeikkel a téli szünetben is

Amikor szünet van, több gyerekre is jellemző az az attitűd, hogy a televízió vagy a számítógép előtt ül, esetleg megállás nélkül a mobiltelefonján lóg. Csóka Judit szerint nem lehet kizárni a rajzfilmeket vagy éppen a számítógépezést a gyerkőcök életéből. Nem probléma, ha olykor a kütyüket is használják a kicsik, egyszerűen csak be kell osztani a lurkók idejét, hogy mégis mennyi ideig szórakoztathatják magukat az elektronikai eszközökkel.

A szakértő szerint a közös programok szervezése is sokat jelent a gyerekek számára.

- Menjenek el színházba, sétáljanak egy nagyot az erdőben, vagy korcsolyázzanak együtt a családok. Az ilyen típusú élmények sokáig megmaradnak, sőt, a gyerekek felnőtt korban biztosan nagy örömmel emlékeznek vissza az együtt töltött pillanatokra - tette hozzá Csóka Judit.

Csóka Judit klinikai gyermekszakpszichológus (balra) szerint fontos, hogy a szülők próbáljanak meg minél több időt
eltölteni a gyermekeikkel
a téli szünetben is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!