Életmód

2016.11.06. 15:30

A Szív Egyesület gyógytornával is segíti a tagokat

Székesfehérvár - A korábban Székesfehérváron működő Szívklub megszűnt, de nemrég megalakult a Székesfehérvári Szív Egyesület, és folytatja az egészség megőrző tevékenységet.

Silye Sándor

Komjáthy György már 7 éve tagja volt a Szívklubnak, amely nemrégiben szűnt meg, ám ő lett az elnöke a most létre jött Szív Egyesületnek, Szabó Péter utódjaként. Korábban létezett a Szív Klubok Országos Szövetsége, de mára kiderült, önálló, helyi egyesületek jelenthetik a változó világban annak a lehetőségét, hogy szervezett formában tudjanak figyelni azokra, akik átestek szívbetegségen, műtéten, vagy - még - nem volt eddig ilyen gondjuk, de hozzátartozóinak már igen. Ez indokolta a fehérvári klub megszervezését, és az Országos Szív Egyesület megalakulásával egy időben elkezdték a működésüket.

A képen a Székesfehérvári Szív Egyesület lelkes és összetartó tagjainak egy része látható Fotó: Az egyesület

Kezdetben 10 tagjuk volt, mostanra ez a szám 68-ra nőtt. Köszönik a város támogatását, megkapták a korábbi tornatermüket a Deák szakiskolában, bár a többi feltételt az egyesületnek kell biztosítania, például a gyógytornászt vagy a kardiológust. Utóbbi a Szent György kórház Nori Ibrahim által vezetett kardiológiai osztályának munkatársa, aki novembertől péntekenként az egyesület adott napra rendelt tagjait megvizsgálja. Keddenként Szabó Péter is a csapat rendelkezésére áll a Deák iskolában. A gyógytornásszal szerencséjük volt, felkészült szakembert találtak a Pécsett végzett Fábián Árpád személyében. Jelenleg legkevesebb 30 fő vesz részt a gyógytornán. Ezt az órát kedden közös röplabda követi, csütörtökön asztaliteniszezésre, kosárlabdázásra van lehetőség. Az új belépőtől elvárják, a kardiológiai igazolás mellett mutassa be a terhelhetőségéről szóló igazolást, mert az egyesület tagjai között vannak szívműtöttek, érrendszeri problémával küzdők, a gyógytornásznak pedig minderre figyelemmel kell lennie.

- A cél, hogy a rehabilitáltak a megyeszékhelyen találhassák meg annak lehetőségét, hogy a foglalkozásoknak, az odafigyelésnek köszönhetően teljes értékű életet élhessenek - jelentette ki az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!