Életmód

2016.10.30. 15:15

Ne legyen áldozat! - A bajt jobb megelőzni

Fejér megye - Októberben tízezer nő kap meghívót ingyenes méhnyakszűrésre, s a program a jövőben folytatódik.

Bokros Judit

A népegészségügyi célú méhnyakszűrés hosszú távú célja, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás csökkenjen - szerepel a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

Októberben országosan száznyolcvan, a megyéből pedig tízezer, 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre. Fejérben Dunaújvárosból 4000 főt, Polgárdiból 1300 főt, Székesfehérvárról 3600 főt, Velencéről 1100 főt invitálnak. A program a következő hónapokban folytatódik, így a megye más területei is bekapcsolódnak az ingyenes szűrésbe.

Nagyon fontos lenne, hogy akik megkapják a meghívót, azok éljenek is a lehetőséggel. Hiszen - derül ki a közleményből - a méhnyakrák okozta halálozások száma évek óta nem csökken: évente 300-350 nő hal meg, pedig a betegség szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás kezelhető, gyógyítható. A vizsgálat fájdalommentes, egyszerűen elvégezhető, a jogosultaknak ingyenes.

Pásztor László, a népegészségügyi főosztály tisztiorvosa szintén arra ösztönzi a nőket, hogy menjenek el a szűrővizsgálatra. Mint megtudtuk tőle: Fejér megyében évente körülbelül negyven nő kapja meg a méhnyakrák diagnózisát. Vannak köztük alig harmincévesek és hatvanon túliak is. Ebből a negyvenből tizenheten meg is halnak a betegség következtében, az áldozatok szintén az említett korosztályból kerülnek ki. Ebből kiderül, hogy a méhnyakrák nem tiszteli a kort és nem válogat - fogalmaz Pásztor László, aki éppen ezért hangsúlyozza: nem érdemes kockáztatni.

A méhnyakrák kialakulása egy vírusfertőzéshez, a humán papilloma vírushoz köthető. A kutatások szerint majdnem mindenki, férfi és nő egyformán találkozik életében ezzel a vírussal. A daganat csak keveseknél és lassan alakul ki, több év is beletelik. A kezdeti stádium, az úgynevezett rákelőző állapot viszonylag egyszerűen felismerhető a méhnyakszűrés során, és egyszerűen kezelhető is, egy minimális műtét révén.

A feladat tehát egyszerű lenne: el kell menni a méhnyakszűrésre, legalább három évente. Az ÁNTSZ idén már második alkalommal küld meghívót annyi vizsgálatra, amennyit az állam finanszírozni tud. Tehát, aki levelet kap, az végül is szerencsésnek mondható. Pásztor László elmondta még: a meghívón nincs időpont, ezért mindenkinek magának kell bejelentkeznie a meghívón szereplő telefonszámok egyikén. Minden megyében van ugyanis több olyan orvos, aki részt vesz a programban. Sőt, Sárbogárdról például akár Fehérvárra is lehet jönni szűrésre, ha valakinek ez alkalmasabb.

A magán vizsgálatokon résztvevő nők eredményei nem jutnak el az illetékes hatósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!