Az országút és a levegő csodaszép veteránjai Börgöndön

2024.05.21. 07:00

Rendhagyó, nosztalgikus géptalálkozó volt a repülőtéren

A régmúlt hangulatát idézték fel szombaton a vármegye több helyszínén, Börgöndön és a Vértesben is azok a veterán autók, amelyek Pitypang & Blériot elnevezéssel választották az aszfalton való túrázás nosztalgiáját.

Tihanyi Tamás

Megérkeznek a veterán járművek a börgöndi leszállópályára

Fotó: Albatrosz Repülő Egyesület

Megszokottá vált már az elmúlt évtizedekben az Albatrosz Repülő Egyesület üzemeltetésében működő börgöndi repülőtéren, hogy időnként nemcsak repülőcsodák, de két- és négykerekű járművek is bemutatkoznak a leszállópályán. Szombaton okkal kerekedhetett el a szemük mindazoknak, akik ott voltak, amikor a Pitypang & Blériot elnevezésű túra résztvevői megérkeztek a leszállópályára, a hangárok mellé. A második világháború előtt és kevéssel a világégés után készült autók és motorkerékpárok gördültek a bázisra: egyebek mellett egy 1923-as Salmson, egy-egy Peugeot 1925-ből és 1948-ból, NSU és Harley 1928-ból, Chevrolet-k 1929-ből, 1930-ból és 1931-ből, Citroen 1930-ból, egy Csepel 1951-ből, egy 1939-es BMW és egy 1933-as MG, valamint egy 1953-as Jaguár.

Blériot gépének hiteles másolata előtt két NSU motorkerékpár a javából
Fotó: Albatrosz Repülő Egyesület

A repülőtéren különleges hangulatot kölcsönzött az autós pikniknek, hogy a túrázók megtekinthették annak a repülőgépnek a minden porcikájában hiteles másolatát, amellyel Louis Blériot francia pilóta és pionír 1909-ben elsőként repülte át a La Manche csatornát. Ungár László Blériot XI-es gépe ismét bemutatkozott gyönyörű formájával. Az aviatikus által épített, az eredetivel szinte mindenben tökéletesen megegyező monoplán motorindítását korábban már többször láthattuk Börgöndön, a tavalyi, gyászos emlékű légiparádén pedig már a levegőben is megcsodálhattuk a nem mindennapi gépmadarat. Egy világhírű légijármű hasonmása épült meg: Blériot 1909-ben repülőgépével két francia város között 42 kilométeres utat tett meg, ami jóval több, mint a La Manche csatorna szélessége. Az a repülése egy csapásra híressé tette, de azért később 31 perc alatt átszelte a csatornát is.

Egy 1933-as MG, azaz Morris Garages az új hangár felé vezető úton

A veterán gépkaraván idővel tovább gördült, a korabeli ruhákba öltözött pilóták Lovasberényen és a csákvári kastélyparkon keresztül Vérteskozmára érkeztek, majd egy óra pihenő után a konvoj Csákberény felé vette az irányt.

Az öreg Peugeot a világháborús korszak Franciaországának hangulatát idézte
Fotó: Albatrosz Repülő Egyesület

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában