Életmód

2016.07.08. 19:10

Az egészséges fogazatért

Mindannyian rengeteget tudunk arról, hogy milyen ételek és italok szükségesek egy fejlődésben lévő gyermek számára, ugyanakkor jóval kevesebbet arról, hogy a fogaiknak mire van szüksége.

FMH-információ

A gyermek fogainak épsége tükrözi az életmódját, visszajelzést ad étkezési és szájhigiéniai szokásairól. A fogváltás során a táplálkozás mellett már több oldalról támogathatjuk a fogak egészségét, például a rendszeres cukormentes rágó fogyasztásával és a napi kétszeri fogmosással. Két alapvető időszakot kell elkülöníteni a tápanyagszükséglet és a fogfejlődés szempontjából is, az egyik a 6 és 30 hónapos kor közötti időszak, mely során egyrészt a gyermek az anyatejről átszokik a szilárd táplálékokra, másrészt ebben az időszakban bújik ki a 20 db tejfog.

A következő fogegészség szempontjából rendkívül fontos és figyelemre méltó időszak a fogváltás időszaka, mely során a 20 tejfogat felváltja a 28-32 db maradandó fog. Ez általában 6 és 14 éves időszak között zajlik, azonban a 4 bölcsességfog kifejlődése későbbre tehető, akár 20-30 éves korra.

A fogfejlődés időszakában a legnagyobb a gyermek energia- és tápanyagigénye: testtömeg kilogrammonként nagyjából 2,5-2,5 g fehérjére és zsírra, valamint 16 g szénhidrátra van szüksége. Ez az életkor előrehaladtával csökken, és a késői tinédzserkorra éri el a felnőttekre jellemző szükségleti értékeket.

A fogfejlődés szempontjából egyik legfontosabb tápanyag a kalcium. A legtöbb mikrotápanyag-bevitellel foglalkozó vizsgálat megállapította, hogy ebből a legtöbb gyermek keveset fogyaszt. Egy- és hároméves kor között legalább 700 mg a napi kalciumszükséglet, 3-8 év között 1000 mg, majd 8 éves kortól 1300 mg. A legjobban elérhető kalciumforrásaink a tejtermékek. Számos növényi forrásból is fedezhetjük a szükségletet, nagyon jó kalciumforrás a brokkoli, a legtöbb zöld leveles növény és a mák.

A táplálékkal bevitt fontos tápanyagok csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha megfelelő szájhigiénia mellett alkalmazzuk őket.

 

Címkék#fogápolás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!