Életmód

2016.03.02. 17:50

Könnyek a tejszeleten

Nadap – Németh Boglárka tízéves, szép, okos iskolás, két nagyobb tesója van, jó tanuló. És az életét meghatározóan lisztérzékeny – több ezer honi társához hasonlóan.

Kocsis Noémi

Boginak soha nem voltak hasfájásai, hasmenései, soha nem puffadt, nem volt rosszul, meséli anyukája, Némethné Mayer Ingrid. Mint a többi gyerek, kiflit evett a bevásárlókosárból, kenyércsücsköt, tejszeletet, jót étvággyal. Mindig is vékony volt és fehér bőrű, de mivel kiskorukban a szülei is ilyenek voltak, ez nem tűnt gondnak.

– Aztán a hároméves tanácsadáson mondta a doktornő, egy rutin labort ejtsünk már meg a biztonság kedvéért, mert ennyire fehérbőrű nem lehet valaki a nyár közepén. A laborvizsgálat kimutatta, hogy kórosan vashiányos. Kaptunk cseppeket, de sajnos a helyzet nem változott. Már akkor mondta a doktornő, hogy Bogi lisztérzékeny, de nehéz lett volna elhinni, hiszen semmilyen tünet nem járult hozzá...

Boginak anyukája süti a kenyeret, ezek először nem sikerültek, némelyikkel ütni lehetett volna, de mára több jó receptet kikísérleteztek, a majomkenyértől a muffinon át a virslis csónakig Fotó: Németh-család

Szakorvosnál aztán a bélbiopszia is igazolta a gyanút.

– Az első sokk után kijössz az orvostól, kezedben papírral és a gyerekkel, akinek mostantól teljesen meg fog változni az élete, de a család többi tagjának is. Napokig túrtam a könyveket, az internetet, és rátaláltam a „Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok” Facebook-csoportra, amely mára már közel 30 ezer tagot számlál. Nagyon nehéz az elindulás és a társadalombiztosítás évi 6500 forinttal támogatja... De a csoportban rengeteg tippet, segítséget, biztatást kaptam.

Ingrid ugyanis eldöntötte: saját kezébe veszi Bogi élelmezését, nem bolti gluténmentes termékeket vesz. Nem csak azért, mert ezek olykor megfizethetetlenül drágák (az egyik webáruházban 4 darab zsemlét 1154 forintért árulnak), hanem mert nekik Bogi plusz lupin (csillagfürt) allergiájával is számolniuk kell, ezt az adalékanyagot dúsító hatása miatt például lisztekhez is keverik, rengeteg pékáruban, kész süteményben ott van.

– Nálunk a család általában ugyanazt eszi, kivéve természetesen a tésztaételeket és a pékárut. Mindent elkészítünk magunk a kenyértől a csirkemellsonkáig, a szomszéd faluban egy néni készít 100 százalékos gluténmentes kolbász, van sajt is. Manapság már simán tudok úgy főzni, hogy ízre semmi különbség nincs a búzalisztes és a gluténmentes étel között! Megvannak a bolti forrásaim is, havonta párszor ott bevásárolok és hetente egyszer mindent megsütök, mert a munka és a különórák mellett naponta nincs rá idő. Sütés után minden lefagyasztok és annyit veszek ki esténként, ami másnap elfogy.

A szülinapok tortáit a többi szülővel egyeztetik, így Boginak  is jut a finomságokból. Egyedül az éttermi kosztból marad ki (oda visznek neki ételt magukkal) és a közétkeztetés sem követi a lisztérzékenyek igényeit. Az életmódváltás tényleg egy életre szól, de kitűnően alkalmazkodott. Anyukája kezdettől bevonta, önállóságra neveli, így a kislány máris ügyesen süt magának a kekszet, amit a bolti árának töredékéből hoznak ki. Bogi egyszer sírt nagyon, mikor a boltban kiderült: kedvencét, a tejszeletet sem eheti többé. De a könnyeket Ingrid hamar felszárította: addig kísérletezett, míg meg nem sütötte neki ugyanolyanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!