Életmód

2015.09.08. 16:04

Tornaóra mindennap - Ahol nem elég a tornaterem, kirándulni mennek a gyerekek

Székesfehérvár - Az új tanév kezdetével már minden osztályban kötelező a napi testnevelés óra. Az iskolák kreatívan igyekeznek megoldani a kérdést, ugyanis a meglévő tornatermek kapacitása véges.

S. Töttő Rita

A mai városi gyerekek, leszámítva nem túl széles, aktívan sportoló réteget, alig mozognak, ezért a köznevelési törvény két évvel ezelőtti módosítása jó irány az egészségesebb társadalom felé – hangsúlyozza Szekeres Zsuzsa, a Lánczos Kornél Gimnázium testnevelés tanára. A mindennapos testnevelés órát fokozatosan építették be, így a mostani tanév kezdetén már az általános és középiskolák minden évfolyamán kötelező a napi „tesi”. A gyakorlatban azonban kreatívnak kell lenniük az iskoláknak, ha teljesíteni akarják a követelményeket. A tornatermek kapacitása véges. Új megvilágításba kerülnek hát a város által telepített szabadtéri konditermek, amelyeket szívesen használnak a tanárok is. Csak rossz idő ne legyen, mert akkor újra kell gondolni az órát...

A mindennapos testnevelés óra megszervezése akkor válik nehézkessé, amikor menthetetlenül bejön a rossz idő és a gyerekeket nem lehet kivinni az udvarra, a focipályára vagy a szabadtéri kondigépekre – a legtöbb iskolában ugyanis, ahol kicsi a tornaterem, így váltják ki a tornaórát a tanárok.

A Lánczos Kornél Gimnáziumban például – tudtuk meg Lovranits József igazgatótól –, a padlástéri tornaterem mellett hamarosan megnyílik egy kisebb fitneszterem is, ahol a lányok kardiózhatnak majd, míg a fiúk rúgják a labdát.

Nemcsak ebben a gimnáziumban, hanem minden intézményben gyakorlat, hogy azok a gyerekek, akik minimum heti kétszer egy órát sportolnak valamilyen szervezet keretei között, kiválthatnak hetente két testnevelés órát. Ez a módszer jól működik több helyen is, de van, ahol még így sem elég a hely és a lehetőség.

Hamarosan elkészül a fitnesz terem a Lánczos gimnáziumban, ahol a tornaórák egy részét tartják majd. Szekeres Zsuzsa tanárnő és diákjai tegnap még csak kipróbálták a készülő termet (Fotó: Molnár Artúr)

– A versenyszerűen sportoló diákok számára szintén adott a lehetőség az iskolai testnevelés alóli felmentésre hetente két alkalommal. Ez is nagyon jól működik nálunk, ugyanis több versenysportoló diákunk is van – tette hozzá Szekeres Zsuzsa, az intézmény testnevelés tanára.

A város jelenleg legkisebb tornatermével rendelkező Széna Téri Általános Iskolában például bizony előfordul, hogy ha az időjárás viszontagságai miatt nem mehetnek ki a gyerekek, akkor az aulában zajlik a testnevelés óra – mondta el Szepesvári Zsoltné igazgatóhelyettes, aki azért reményét fejezte ki, hogy hamarosan tágasabb tornatermi lehetőségek elé néznek... Persze ilyen előfordult régen is, és ma is több intézményben gyakorlat, ha nincs más megoldás.

A Vasvári Pál Gimnáziumban a kötelező testnevelés órák egy része délelőtt, a többi délután zajlik. A délutáni sportfoglalkozásokra, mint amilyen a röplabda, futball vagy a kosárlabda, pedig maguk a diákok jelentkezhetnek, attól függően, mihez van kedvük – mondta Kistelekiné Szenkovits Szilvia igazgatóhelyettes, aki szerint a szombati napra tett kirándulásokra is sokan jelentkeznek, ugyanis ezzel kiválthatnak heti két tornaórát. – Egy kirándulás több óráig tart, így hát a két kötelező óra ezzel letudható – tette hozzá. A tornaterem ugyanis náluk is mindig teljes kapacitással működik s még így sem megoldott minden osztály napi „tornáztatása”. De szerencsére itt is működik például konditerem, valamint fenntartanak egy pingpong szobát is, ahol szintén aktívan mozoghatnak a diákok.

A tornaórák megnövekedésével az iskoláknak több testnevelő tanárra is szükségük lett. Van, ahol több óraadó pedagógust alkalmaznak, akiknek az óraszáma kitesz egy teljes „munkaidőnyi” elfoglaltságot.

A tapasztalatok szerint a gyerekek javarészt nem „berzenkednek” a mindennapi mozgás ellen – állítják az általunk megkérdezett testnevelés tanárok, annak ellenére sem, hogy óraszám-növekedésre számíthatnak. A tanárok szerint ugyanis ezzel nem terhelik túl a diákokat, sőt, inkább segítik őket abban, hogy az órákon jobban tudjanak figyelni, teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!