Életmód

2015.09.17. 13:18

Sportorvosi vizsgálat - Különböző sportágak, különböző vizsgálatok

Fehérvár - Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet.

Káldor András

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. A sportorvoslás törvényi kereteit a sportról szóló 2004. évi I. törvény, valamint az ez alapján készült 215/2004. (VII.13.) kormányrendelet rögzíti. A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. A vizsgálatokat 18 éven aluli versenyzőknél félévente, 18 éven felüliek esetében évente szükséges elvégezni, célszerűen a versenyszezon kezdete előtt mintegy 4-6 héttel. A sportorvosi vizsgálatnak több eleme van. Sportágtól függetlenül a sportorvosi alkalmassági és szűrővizsgálat kötelező elemei: anamnézis felvétele (egységes kérdőív alapján) fizikális vizsgálat, testalkat vizsgálata (testtömeg- és testmagasság mérése, testtömeg-index (BMI) kiszámítása), szív-, keringési rendszer vizsgálata (vérnyomás, pulzus, szívhangok), légző rendszer vizsgálata, mozgásszervek vizsgálata, idegrendszer vizsgálata (reflexek, fájdalomérzet stb.), a sportorvos beutalása alapján EKG- és vizeletvizsgálat, ortopédiai vizsgálat. Az anamnézis felvétele a sportorvosi vizsgálat egyik legfontosabb része. A kérdőív gondos 18 év alatt szülői segítséggel történő kitöltése lehetővé teszi az egészségügyi problémák jelentős részének kiszűrését.

Aki versenysportra adja a fejét, tisztában van azzal, hogy a versenyezhet pecsét szükséges Fotó: Illusztráció

Egyes sportágak esetén kötelező lehet szemészeti, fül-orr-gégészeti és/vagy ideggyógyászati vizsgálat. Szemészeti vizsgálatokat többnyire az ún. kontaktsportok (pl. labdás csapatsportok, küzdősportok), illetve a jó látásélességet feltételező sportok (pl. lövészet, íjászat) esetén írják elő. Fül-orr-gégészeti vizsgálatokat, a légutakat különösen igénybe vevő sportágak (autó-motorsport, úszás, búvárúszás, műugrás, vízilabda és hegymászás) versenyzőinél kell elvégezni. A neurológiai szakorvosi felmérés autó-motorsportok, illetve küzdősportok esetén kötelező. Néhány sportágban (pl. birkózás, cselgáncs, karate, súlyemelés) alkalmassági vizsgálat kell, hogy megelőzze az időszakos sportorvosi szűrő vizsgálatot, de ez önmagában versenyzésre nem jogosít. A két vizsgálat között el kell telnie egy minimális időszaknak, mely az ún. kivárási idő. A kivárási időt a sportág technikai elemeinek megfelelő elsajátítása céljából iktatják a két vizsgálat közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!