Életmód

2015.08.06. 07:51

Szórakozás és sport - Élnek a hagyományos és speciális horgász módszerek

Fehérvár - A horgászat ősi formája a táplálékszerzésnek, célja egy hal kifogása, zsákmányolása egy adott vízterületből.

Káldor András

A horgászat célja a XXI. században már nem főleg a táplálékszerzés, hanem sokkal inkább a kikapcsolódás természetben. Ezen túl a horgászat egy elismert sportág, és a horgászok számos országos és nemzetközi bajnokság keretében mérettetik meg magukat. A sporthorgászat alapeszközei, a bot, a zsinór, a horog, ma már végtelenül kifinomult formában és kidolgozásban, de az ősi horgász alapelveket, funkciókat hűen tükrözik. A modern horgászcikk ipar újabb és újabb vívmányai által a horgászok eredményessége nőttön-nő, egyre kevesebb esélyt adva természetesen a halaknak. A horgászeszközök fejlődése lehetővé tette, hogy a körülményekhez képest legfinomabb, legérzékenyebb és az adott módszernek, halfajnak megfelelő és legnagyobb élvezetet nyújtó felszereléssel hódolhassunk kedvtelésünknek.

Több ezres tábora van hazánkban a horgászatnak, de az igazolt versenyzők száma is tetemes Fotó: Koppán Viktor

A különféle horgászmódszerek élvezetes gyakorlásához szükséges eszközök módszerenként, víztípusonként-élőhelyenként, de az adott módszeren belül várható halak átlagsúlya alapján is nagy változatosságot mutathatnak. Magyarországon sajnos még igen sokan korszerűtlen felszereléssel horgásznak, aminek nyilván anyagi természetű okai lehetnek, de az egyéni ízlés- stílus is számíthat. Manapság már az olcsóbb árkategóriából is jól használható eszközöket vásárolhatunk, a csúcsszériákról nem is beszélve. Az árubőségnek köszönhetően választhatunk pénztárcánk és igényeink szerint. A horgászfelszerelés elemeinek összehangoltsága a legfontosabb kritérium a hatékony sporthorgászatban.

A békés- és ragadozó halak eredményes és szórakoztató horgászata számos horgászmódszerrel kivitelezhető. A fogni kívánt halfajok táplálkozási szokásai víztípusonként, évszakonként, de napszakonként is változhatnak.

Magyarország változatos halfaunája és horgászvíz készlete lehetővé teszi, hogy egyéni ízlésünknek, vérmérsékletünknek a legmegfelelőbb horgászmódszer gyakorlásával hódolhassunk kedvenc időtöltésünknek, a sporthorgászatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!