Életmód

2014.11.23. 18:10

A rózsa legjava

A novemberi szezon legértékesebb termése az érett csipkebogyó, amelyből most érdemes lekvárt és teát főzni!

S. Töttő Rita

Október és november között érik a csipkebogyó, amely akkor a legfinomabb, amikor már jó puha. Állítólag azonban ekkorra már elveszíti hírhedten nagy mennyiségű C-vitamin tartalmának egy részét. Éppen ezért érdemes még akkor betakarítani, amikor ugyan már szép piros, de még feszül a héja.

A csipkebogyó tea nem a leggyorsabban elkészülő fajták közé tartozik, mégpedig azért, mert nem szabad forró vízbe áztatni, hiszen a benne lévő C-vitamin 50 fok fölött megsemmisül. Így tehát érdemes langyos vízbe tenni a bogyót, és aztán néhány órára magára hagyni. Az így kapott tea egészen biztosan bővelkedik fontos hatóanyagokban!

A fehérvári piacon is kapható édes, finomra érett csipkebogyó (Fotó: a szerző)

A csipkebogyóból készült gyümölcsbort már jóval kevesebben ismerik, pedig igazán élvezetes ital, ha jól készítik el! Nem kell hozzá más, mint két kilogramm bogyó, ugyanennyi cukor és négy liter víz. A hecsedlit forró vízben lemossuk, leszedjük a szárát és a csumáját, majd hosszában félbevágjuk.

Nagy befőttes üvegekbe rakjuk a bogyókat, és ráöntjük az előzetesen felforralt, majd kihűlt cukrozott vizet. Lefedjük ruhával a tetejét és olyan helyre rakjuk, ahol nem lélegezzük be az erjedés során keletkező gázokat. Szobahőmérsékleten előbb, 4-5 hét alatt, hűvösebb helyen akár kétszer annyi idő alatt erjed meg. Szűrés után tovább erjeszthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!