Életmód

2014.04.06. 16:22

Figyelemzavaros gyerekek - A szülők maguk kerestek terápiát a neten

Tengerünk és anyagi lehetőség híján a magyar figyelemzavaros gyerekek elesnek a delfinterápiától például, de anélkül is elég korlátozott kezelési lehetőségük.

Kocsis Noémi

Nemes Renáta nem akart beletörődni, hogy figyelemzavaros kislánya kezeléséhez csak és kizárólag a gyógyszeres terápiára kell támaszkodniuk, tüneti jelleggel. A lánykánál egy iskolaváltás és a nevelési tanácsadó vizsgálata nyomán derült ki az állapot, a súlyos figyelemzavarra egy igen erős gyógyszert írtak fel, ám attól a délután közepére már gyakorlatilag „ki volt ütve” a gyerek, viszont a gyógyszer nélkül nem tudta volna elvégezni a második osztályt. Renáta ekkor kezdett utánajárni a világhálón, mi egyebet tehetne még a kislányáért. Ott talált rá a Neurofeedback technikára és egy százhalombattai szakemberre, akit rábeszélt, tartson Fehérváron is terápiás foglalkozásokat.

– Nagyon jó eredményeket ért el eddig a doktornő Rebinél.

Diszlexia, diszgráfia, autizmus...ezeken a terülteken használják a leghatékonyabban ezt a módszert. De erről miért nem tudnak a szülők? – kérdezi az anyuka, aki elhatározta, addig nem nyugszik, míg az érintetteket nem informálja az új lehetőségről. Hiszen egyre több gyermek küzd hasonló problémákkal, a gyógyszeres kezelés viszont nem tartható fent örökké, náluk például másfél év után már nem folytatható majd.

Erika, a terapeuta és egyik kis páciense. A gyermek mesefilmet néz, közben irányított impulzusok érik az agysejtjeit (Fotó: DEA Alapítvány)

A Delfinekkel Együtt az Autistákért Alapítvány az érintett autista és más problémákkal küzdő gyerekek terápiás ellátásáért jött létre, Jerkusné Kovács Erika terapeuta foglalkozik a gyerekekkel Fehérváron. Autista gyermek szülőjeként kezdett foglalkozni a témával, itthon fejlesztett számítógépes eszközt használ. Miután az agysejtek még 70 éves korunkban is képesek megújulni, a berendezés nagyon jó eredményeket ér el a gyerekeknél – mondja Erika. A visszajelzések szerint javul az életminőség, a gyerekek átalusszák az éjszakákat és a tanulmányaikban is jobban teljesítenek. A figyelemzavar mellett a viselkedési problémákkal küzdőknél, de a jobb teljesítményre törekvő gyerekeknél is szép sikerek érhetőek el a neurofeedback-kel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!