Életmód

2013.10.31. 13:05

Stresszkezelés a mindennapokban

Székesfehérvár - A stressz levezetésének képességét nagyban befolyásolja érzelmi beállítódásunk. A jobb kedvű, a jót, szépet észrevevő ember ugyanis könnyebben küzdi le, dolgozza fel a mindennapi nehézségeket - erről szólt egy előadássorozat a megyeszékhelyen.

S. Töttő Rita

A humor gyógyító ereje nagyon fontos - szögezte le Mézes Judit, meghívott előadó azon a fehérvári előadássorozaton, melynek témája a stressz legyőzése, kezelése napjainkban.

Mézes Judit (Fotó: S. Töttő Rita)

- Vizsgálatok is kimutatták, hogy a jókedv, a nevetés akár egy betegség esetén is javíthatja a laboreredményeket. Ami gyógyíthat, az az endorfin - magyarázta az előadó, aki hangsúlyozta: azzá válsz, amit hiszel, mindennek gyökere, hogy mit gondolsz magadról, illetve mit veszel észre a mindennapokban.

Ez tanult viselkedésmód, amelyet otthonról hozunk. A gondolkodás megváltoztatása persze nem könnyű, a mondás is tartja: könnyebb hajlítani a fiatal fát, mert az öreg fa csak eltörik. De mivel tanult dolog, ezért ha eldöntjük és akarjuk, akkor tudunk rajta változtatni! - mondja az előadó, aki tanácsot adott arra is, hogyan mondjuk nemet a stresszre: "N - Nyitottság, figyelem a szervezet üzeneteire, E - Egyensúly a testtel és a természettel. M - Meghozott döntés. Ez  utóbbi a legfontosabb! - nyomatékosítja Mézes Judit, aki szerint a (negatív) gondolkodásmód négy lépésben változtatható meg: 1. Felismerni a problémát, 2. Választás képessége (agyunk úgy működik hogy együtt futnak a cselekedetek és az érzések, nem egyik a másik után. Ha a cselekedeteinket szabályozzuk, az visszahat az érzelmeinkre is - mosolyogj és jókedvű leszel.) 3. Észrevenni a jó dolgokat, 4. Felülírni a korábban tanultakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!