Összefogás

2022.09.22. 07:00

Jótékonysági árverést tart a koronavírus árvái javára a Regőczi Alapítvány

A Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésén 222 tételre lehet majd licitálni október 5-én Budapesten, a Nagyházi Galériában, ahol péntektől egy héten át kiállításon tekinthetők meg az aukcióra bocsátott tárgyak.

Áder János volt köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Nagyházi Galériában

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A koronavírus árváinak megsegítésére tartott árverés hétfői sajtótájékoztatóján Áder János volt köztársasági elnök elmondta, hogy a korábbi államfők hagyományait követve olyan tárgyakat bocsátanak aukcióra, amelyeket külföldi útjaikon, magyarországi találkozóikon, látogatásaikon kaptak az elmúlt tíz évben. 

A befolyt összeget az árván maradt gyerekek támogatására fordítják. 

Felidézte, hogy a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő akciója legutóbb a Regőczi Alapítvány tevékenységre gyűjtött felajánlásokat, ez segítette a figyelmet és adakozókedvet is fenntartani. 

Áder János kiemelte: bár a hírekben az orosz-ukrán háború és a energiaválság került a középpontba, az alapítvány vállalása változatlan: a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekeket szeretnék támogatni addig, amíg szakmát vagy diplomát nem szereznek, és ehhez minden évben komoly összegekre van szükség. Néhány céggel megállapodást kötöttek, hogy 3 vagy 5 éves időtartamra határozott összeggel támogatják az alapítvány céljait, de ez nem fedezi azt a hozzájárulást, amelyet havonta, vagy alkalomszerűen a rászoruló családok, gyerek számára juttatnak – hívta fel a figyelmet.

Lehet, hogy már nem lesz olyan mértékű a koronavírus-járvány, de tennivaló még mindig van bőven: ezeknek a családoknak segíteni kell

– hangoztatta a volt államfő.

Áder János és felesége, Herczegh Anita Magyarországon kapott ajándékai mellett érkeztek tárgyak egyebek mellett Kuvaitból, Új-Zélandról, az Egyesült-Államokból, Albániából, Lengyelországból, Olaszországból, Vietnamból, Törökországból, Indonéziából vagy Mianmarból.

A tételek közül a legmagasabb kikiáltási árról, 160 ezer forintról indul a licitálás egy Katarból való, arany ötvözetű, két tenyésztett gyönggyel díszített kitűzőre, míg egy koreai, 24 karátos arannyal futtatott, faragott jadedíszítésekkel ellátott koronamásolat 38 ezer forinttól kelhet el.

Herczegh Anita, Áder János felesége, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a Covid-árvák megsegítésére létrehozott alapítvány másfél éve alatt a hozzájuk forduló rászorulók száma megháromszorozódott. Azóta a gazdasági élet is megváltozott, egyre nehezebb támogatókat találni – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett arra, hogy az alapítvány létrehozásakor mintegy 400-500 főre becsülték a koronavírus árváinak számát, mára – az oltások ellenére – az alapítvány által támogatottak száma meghaladja az 1300-at.

Kitért arra is, hogy vállalásuk szerint a gyerekeknek hosszú távon nyújtanak támogatást. 

Az idén született árváknak adott esetben akár két évtizedig szükségük van hozzájárulásra

– hangsúlyozta Herczegh Anita, hozzátéve: a jótékonysági árverést az alapítvány nevét adó Regőczi István katolikus pap, egyházi író születésnapján tartják.

Nagyházi Lőrinc galériavezető elmondta, hogy a tételek összkikiáltási ára 4 millió 709 ezer forint. Az induló árakat a reális piaci érték alatt, ötezer forint és 160 ezer forint között határozták meg, hogy minél több licit érkezzen – tette hozzá. Az aukciós katalógus megtekinthető a Nagyházi Galéria honlapján, a jótékonysági árverés élőben követhető lesz a galéria Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!