Klímaváltozás

2022.08.15. 21:30

Sokkoló gyorsasággal melegszik az Északi-sark vidéke

Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék a Föld más részeinél.

Fotó: Shutterstock

Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke a Föld más területeihez képest egy friss finn tanulmány szerint.

A finn meteorológiai intézet kutatói kimutatták, hogy az elmúlt 43 évben az arktiszi régióban a globális átlaghoz képest majdnem négyszer nagyobb volt a felmelegedés mértéke a klímaváltozás miatt. A kutatók hozzátették, szerint az Északi-sark körüli vizek bizonyos területeken akár hétszer gyorsabb is lehet a felmelegedés a bolygó más részeihez képest.

Mika Rantanen, a Communications Earth and Environmen című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett poláris hatást a korábbi klímamodellek alábecsülték. Eddig azzal számoltak, hogy az Északi-sarkvidéken az említett hatás miatt kétszer gyorsabb lehet a felmelegedés, mint másutt a Földön.

Norvég kutatók korábban arról számoltak be, hogy 1971 és 2019 között az arktiszi régióban 3,1 Celsius-fokkal melegedett a felszín, ez majdnem háromszorosa a globális átlagnak.

A finn kutatók szerint az úgynevezett poláris hatás az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás mellett a hosszan tartó, természetes éghajlati ingadozások miatt erősödött az elmúlt 43 évben, az adatok mérésének kezdete óta.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!