keresik a szerkezetet

2021.10.11. 07:46

Repülés közben elvesztette a pilótafülke-tetőjét egy japán vadászbombázó

Bár a pilótát semmi sem védte a szembeáramló levegőtől, sikerült biztonságban letennie a vadászbombázót azon a támaszponton, ahol állomásozik.

Japan's F-2 jet planes fly over the Japanese Air Self Defense Force (JASDF) Hyakuri Air Base, in Ibaraki prefecture, north of Tokyo, 25 September 2004 as part of a demonstration flight to commemorate the JASDF's 50th anniversary.

Forrás: AFP

Fotós: Kazuhiro NOGI

Egy F-2 típusú japán vadászbombázó repülés közben elvesztette mintegy kilencven kilogrammos pilótafülke-tetőjét, de az incidensben senkinek sem esett baja, és más károk sem keletkeztek – közölte hétfőn a védelmi minisztérium.

Az önvédelmi erők légierejének gépéről Japán délnyugati hegyvidéki területe felett vált le a kabintető, a gép ekkor légtérsértési befogó repülésen volt. Közepes magasságban történt, és ezután semmi sem védte a pilótát a szembeáramló levegőtől. Ennek ellenére sikerült biztonságban letennie a vadászbombázót azon a támaszponton, ahol állomásozik, a missziót pedig egy másik F-2-es folytatta helyette.

Fukuoka prefektúrában keresik a levált szerkezetet, amely mintegy másfél méter hosszú, kilencven centi magas, nyolcvan centi széles és mintegy kilencven kilót nyom.

A légierő átvizsgálja az összes gépét, és tisztázza, hogy más F-2-esekről is leváltak-e különféle gépdarabok.

A Kyodo japán hírügynökség által idézett repülési szakértő, Aoki Jositomo azt mondta, a kabintetők elvesztése ritkán fordul elő, és általában kilazult vagy hibás alkatrészek okozzák, de ez nem befolyásolja a gép repülési funkcióit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!