a buzkasi sztárja

2021.04.27. 16:00

Megmérgezték az afgán csodalovat

A tulajdonos szerint irigyei ölhették meg a sztárlovat.

BALKH, AFGHANISTAN - DECEMBER 06: Afghan horsemen play the traditional Central Asian sport "Buzkashi" in which horse-mounted players attempt to place a goat or calf carcass in a goal, in Balkh, Afghanistan on December 06, 2019. The ancient game of Buzkashi is an Afghan national sport which is played by two teams of horsemen competing to throw an animal (calf, goat or sheep) carcass into a scoring circle. Buzkashi played in various regions in Afghanistan every year on religious and national holidays in the northern parts of Afghanistan and generally in the winter. Sayed Khodaberdi Sadat / Anadolu Agency (Photo by Sayed Khodaberdi Sadat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Sayed Khodaberdi Sadat

A rendkívül népszerű és értékes Szatara Vahs (Vahs csillaga) nevű lovat a hétvégén találta holtan a gazdája az északkeleti Badahsán tartományban. Az állatot felboncolták, és megállapították, hogy mérgezés áldozata lett. A tulajdonos szerint irigyei ölhették meg a sztárlovat.

Szatara Vahs volt a legnagyobb csillaga a lovaspólóhoz hasonló buzkasinak, az afgán nemzeti lovasjátéknak, amelyben a versenyzőknek egy lefejezett állat, többnyire kecske vagy borjú tetemét kell bejuttatniuk egy körbe.

Vahs csillaga olyan népszerű volt, hogy távoli tartományokból is nézők ezreit vonzotta Badahsánba, évek óta minden buzkasiversenyt megnyert a tartományban.

A rendkívüli állat eredetileg Oroszországból származik, gazdája, Hadzsi din Mohammed 40 ezer dollárért vásárolta néhány éve. Annyira vad volt, hogy eleinte Divanának (Őrült) nevezték, mert sokáig a legügyesebb lovasok sem tudták megzabolázni.

Afganisztán történelmében nem volt még egy ilyen ló, megölése hatalmas veszteség – mondta a Badahsáni Buzkasiegyesület vezetője, Mohammed Tahir Aszami, aki szerint rivalizálás állhat a bűnügy hátterében.

Gazdag kereskedők és befolyásos emberek nagy összegeket fektetnek a hasonló lovakba a térségben. Szatara Vahs gazdája azt mondta hétfőn, hogy 100 ezer dollárt is kínáltak az állatért, de ő nem adta el és „egymillió dollárért sem” vált volna meg tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!