sokan bírálták

2018.10.31. 10:39

Felavatták a világ legmagasabb szobrát 

Az építményhez egy kilátó is tartozik.

This handout photograph released by India's Press Information Bureau (PIB) on October 31, 2018 shows Indian Prime Minister Narendra Modi posing for a photo as he takes part in the inauguration festivities for the "Statue Of Unity", the world's tallest statue dedicated to Indian independence leader Sardar Vallabhbhai Patel, overlooking the Sardar Sarovar Dam near Vadodara in India's western Gujarat state. (Photo by Handout / PIB / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PIB" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -

Narenda Modi indiai miniszterelnök szerdán felavatta a világ legmagasabb szobrát a Gudzsarát államban lévő Kevadija faluban, a Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas.

A 403 millió dollár költséggel felépült szobor egy duzzasztógátra néz, és az „egység szobraként” méltatta szerdai avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki Patelhez hasonlóan maga is Gudzsarát államból származik.

Modi ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mondván Indiai nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra.

A szoborban 153 méter magasan – körülbelül mellmagasságban – kilátó létesült. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India „vasembereként” vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

Nem sokáig büszkélkedhet a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, Mumbainál már épül és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.

Borítókép: AFP PHOTO / PIB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!