Egyéb

2012.03.20. 11:00

Márpedig van visszaút, drogosoknak is

Ráckeresztúr - A kábítószerrel kapcsolatban tartanak egész napos konferenciát a jövő héten. Az alkalmat a községben 25 éve működő drogterápiás otthon alapításának jubileuma szolgáltatja.

Horváth Viktória

Még a rendszerváltást megelőzően, országosan is a legelsők egyikeként nyílt meg a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának ráckeresztúri drogterápiás otthona. Az otthon persze akkor még nem  a jelenlegi, imponáló méretű épületben, hanem a falu másik végén, egy tornácos parasztházban működött  - mesélte ottjártunkkor  az egyik terápiás munkatárs. Két év múlva beljebb költöztek, egy másik, átépített ingatlanba. Végleges helyét egy második költözés után,  2003-ban foglalta el  az otthon, amely  az első időben koedukált volt, 1994 óta azonban csak férfiakat fogad. A terápiás program elvileg 12 hónapos, de van, aki előbb, s van, aki később esik túl rajta. A lakók általában 18 és 35 éves kor közötti fiatalemberek, a tapasztalat az, hogy az idősebbeknek könnyebben megy a leszokás: ők -  mint ahogy az otthon egy másik terápiás munkatársa fogalmazott - általában a  drog poklának mélyebb bugyrait járták meg, és ezért erősebb bennük a motiváció.
Az otthonba kórházi beutaló szükséges, olyan nincs hogy valaki beállít két bőrönddel, hogy akkor most  itt vagyok. A felvétel alkalmával az új lakó motozáson esik át, hiszen fontos, hogy ne kerüljön be drog. A terápia  önkéntes, az ajtó nyitva áll, s  nagy ritkán   az otthon vezetése is küld el lakót, bár a gyakoribb az, hogy meghosszabbítják a próbaidőt - tudtuk meg az utóbb említett terápiás munkatárstól, aki elmondta: korábban  maga is kábítószerezett.  Öt éve házas, ma már kisgyereke  is van. Az ő esete a maga kézzel fogható valóságában  azt példázza az otthon lakói számára, hogy igenis  van visszaút.
Az otthon megalapításának jubileuma alkalmával  március 29-én egész napos  szakmai konferenciát tartanak, amelyre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium két államtitkára,  Soltész Miklós és Szócska Miklós is meghívást kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!