Megmondta

2022.08.01. 14:56

Ennyit hoz zsebbe egy milliós nézettségű YouTube-videó

A fiatal amerikai youtuber megtette azt, amit kevesen: kitálalt, hogy melyik videójával, mennyit keresett.

Shelby Church még a hőskorban, 2009-ben kezdett el videókat készíteni. A OneZero-n azt írja, hogy mindig is szeretett videókat és fényképeket szerkeszteni, és 14 éves korában kezdte közzétenni azokat a YouTube-on.

Több mint 10 éve vagyok a YouTube-on, és volt olyan szerencsém, hogy néhány videóm elérte az egymilliós nézettséget.

Folyamatosan meg is kérdezik tőle, hogy mennyit keres ezzel – faggatják taxisok, ismerősök, rokonok – most megválaszolta.

A válasz annyira egyszerű. Fontos megjegyezni, mondja, hogy a youtuberek jövedelemhez jutnak a követőik után, és még számos bevételi forrásból. Márkahirdetésekből, termékbemutatókból, élő körutazásból, linkek befogadásából és így tovább.

Ami a YouTube-os hirdetési bevételeket illeti, a platformon többnyire minden egyes videó előtt egy 15 vagy 30 másodperces hirdetés jelenik meg. Néhány perccel a videó után valószínűleg újabb hirdetés jön – ezek után jön a jutalék.

Első példa

Íme egy videó, amit „Hogyan pózoljunk fényképeken” címmel készített.

A videót 3 907 000-en nézték meg. Ez azért elég meglepő szám, nem? Ő sem számított arra, hogy ez a videó ekkorát durran. 1 275,99 dollárt keresett a videónak a 3 907 000 megtekintéséből – ez egy tisztességes összeg, de mégis nagyon alacsony a YouTube-on. Ezzel a 3 milliós megtekintésű videóval ugyanis kevesebbet keresett, mint néhány 700 ezressel.

Shelby Church azt állítja, egy 3 milliós nézettségű videótól általában 6 000 és 15 000 dollár közötti bevételre számít. Bár behozott egyszer egy 2 milliós megtekintésű videója 40 000 dollárt is.

A millió feletti megtekintést elért videói 2 000 és 5 000 dollár között hoznak a konyhára.

Az említett „Hogyan pózoljunk fényképeken” azért hozott kevesebb pénzt, mert nézői többnyire az Egyesült Államokon kívülről jöttek, és a téma nem igazán vonzotta a nagy költségvetésű hirdetőket.

Az elemzések azt mutatták, hogy a videót a YouTube algoritmusa sok olyan emberhez juttatta el, akik nem is iratkoztak fel rá (97%), és India, Fülöp-szigetek, Pakisztán és Nepál adta a legtöbb nézőt. Ezen országok mindegyikének lényegesen alacsonyabb a CPM-je (ezer megtekintésenkénti költség), mint az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában.

Második példa

Egy videó a „Tesla Model 3 tíz legfontosabb funkciójáról”:

Shelby cikkének írásakor ezt a videót 2 057 000-en nézték meg, és 11 653,93 dollárt keresett vele. Tehát kevesebb megtekintést ért el, mint az első példával, de mivel sokkal hosszabb, 10 perces anyag, el tudott helyezni egy második hirdetést is benne, ami tapasztalata szerint általában megduplázza a bevételt.

Ezt a videót az Egyesült Államokból és Kanadából is többen tekintették meg, ami magasabb CPM-et jelent. A lejátszás alapú CPM-je 11,06 USD volt, sokkal magasabb, mint az első videó CPM-je, amely átlagosan körülbelül 1,35 USD volt.

És persze a YouTube 45%-ot levesz, tehát a 11,06 USD CPM valójában 5,53 USD. A 4–6 USD közötti CPM-tartományt a legtöbb videójára jellemzőnek mondja.

Noha a YouTube-on keresett összeg nagymértékben változhat, azt tapasztalja, hogy bevétele végül is leggyakrabban az említett 2 000 és 5 000 dollár közötti tartományban mozog milliós megtekintés esetén. Számos tényező befolyásolja, hogy egy videó mennyit érhet el – a néző országa, régiója, életkora, a videó témaköre – de az alkotó igazából szinte csak az utóbbit, a videó témáját tudja meghatározni.

Borítóképünkön Shelby Church egy YouTube videóján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!