Csákberény

2015.05.16. 07:12

Tovább nyújtózhatnak a csákberényi gyerekek

Csákberény - Újra összeáll az óriástakaró augusztus 29-én, ezúttal azonban sokkal nagyobb lesz, mint elődje a múlt évben.

Sebestyén Lilla

Addig nyújtózz, amíg a takaród ér! - tartja a mondás, ami arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy jobban járunk, ha nem lépjük át saját határainkat. Szerencsére, az óriástakaró projekt ötletgazdája és egyben legnagyobb szervezője, Csobán Erika nem ismer határokat, ha jótékonykodásról van szó.

Neki, és minden segítőnek, aki valamilyen módon hozzátesz a rendezvényhez köszönhető, hogy idén sokkal több rászoruló gyermek nyújtózhat a takarója aljáig.

Az órástakaró projekt tavaly egy kis, horgolni szerető társasággal és egy közösségi oldalon alakult csoporttal indult, ahol a hobbi szerelmesei megosztották egymással fortélyaikat. Aztán - egy kicsivel később - az oldal átalakult, a csoport összefogott egy nagyobb, nemesebb cél érdekében. A csákberényi dekoratőr, Csobán Erika pedig elvállalta ennek az egésznek a koordinálását.

Egyre többen és többen kezdtek el csodálatos, ötvenszer ötven centiméteres darabokat horgolni, amelyeket tavaly augusztusban egy nagy egésszé gyúrtak , azaz horgoltak össze. A munkában kezdők és profik is egyaránt segédkeztek, volt aki csak e cél érdekében ragadott fonalat és horgolótűt.

- Olyanok is küldtek nekünk darabokat, akiknél elfért volna az a fonal, mert sok az unoka, a gyerkőc. Szerintem ez a legnagyobb dolog: a kevésből adni egy vagy akár több darabot - mesél Erika, aki idén sokkalta nagyobb feladat elé néz.

Tavaly ugyanis 650 négyzetméter nagyságúra sikeredett az óriás takaró - s ezzel országunk legnagyobb ilyen jellegű alkotása lett - , idén viszont a duplázás is lehetséges, az eddigi összegyűlt darabok alapján. Azonban, ahogy 2014-ben is, idén sem marad majd sokáig egy darabban a hatalmas, színes pokróc. Az összedolgozás után nem sokkal ugyanis hatrészes darabokra bontják és odaajándékozzák a rászoruló gyerekeknek.

- Nem baj, ha van egy kis hiba a mintában vagy nem jól jönnek ki a színek. A lényeg, most azon van, hogy melegítsen - hangsúlyozza Erika, akivel a Csákberényi Művelődési Házban beszélgettünk, ahol épp egy népes társaság gyűlt össze kézimunkázni.

A fehérvári Kézenfogva Onkológiai Klub tagjai találkoztak itt a helyiekkel és kapcsolódtak be a projektbe.

Vezetőjük, Borbás Károlyné azt mesélte: éppen az újságban olvasott az akcióról és úgy gondolta, ez egy remek kezdeményezés, muszáj beszállniuk.

Aki kíváncsi egy közel ezer négyzetméteres takaróra, az mindenképp látogasson el Csákberénybe augusztus 29-én – mondta  Csobán Erika (balra), az óriástakaró mozgalom ötletgazdája és főszervezője
Fotó: Molnár Artúr

A klubtagok pedig abszolút partnerek voltak: aki tudott horgolt, más gyűjtötte a fonalat, bontott, készítette a gombolyagokat.

- Most ismerkedem még csak én is a horgolás művészetével. Talán hihetetlennek tűnik, de a nővérem kezdte el tanítani nekem telefonon. Az elején sehogy sem jött össze, fogalmam sem volt, hogyan alakul ki a négyzet forma, de végül sikerült, úgy hogy most boldog vagyok - nevetett Borbásné, aki azt is elárulta: a használtruha kereskedésekből is elkérték a selejtes, kötött ruhákat, majd lebontották és felhasználták a fonalat a takaródarabokhoz. A múltheti találkozóra például több mint negyven darab, már kész, horgolt négyzetet hoztak magukkal a szivárvány minden színében.

De nem ők az egyedüliek, akik besegítenek: a csoportra egy nemzetközi cég is felfigyelt és tavaly száz kiló fonalat, idén pedig ennek a közel négyszeresét küldték Erikának, aki elosztja azok között, akik szeretnének alkotni, de nincs hozzá fonaluk.

- Mivel egyre népszerűbb az óriástakaró projekt, igyekszünk mi, a szervezés is felvenni a lépést. Ahogy tavaly is, idén is több programmal készülünk augusztus 29-re, illetve egy meglepetéssel is szeretnénk kedveskedni a segítőinknek - mondja el Erika, aki azt is hozzáteszi, mivel nagyobb tömegre számítanak, ezért a rendezvényhez szükséges kellékek száma is gyarapodott, ehhez még elkéne némi segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!