Végveszélyben a tó! Eltűnt a víz, csak egy pocsolya maradt

Székesfehérvár - A száz évvel ezelőtt még városi strandként is használt Sóstóból mára teljesen eltűnt a víz. Ha azt nem pótolják, megszűnik vizes élőhelyként létezni.

Házi Péter

- Ebben az ősz végi időszakban máskor szoktak még madarak, például szárcsák tanyázni a Sóstón és a költöző madarak is gyakran választották a tavat pihenőhelynek hosszú útjuk közben. Mostanra azonban teljesen eltűntek a vízimadarak - mondja Banizs Károly, a Sóstó jó ismerője, környezetvédelmi bizottság egykori elnöke, aki arra is emlékeztet, hogy 2004-ben nemcsak a főmederben, de az országos védettséget élvező  Homokbánya területén is volt még víz a tóban. Az egykor 14 négyzetkilométernyi vízgyűjtővel rendelkező Sóstó mára szó szerint egy szobányi méretű pocsolyává változott.

Az önkormányzat egyébként régóta foglalkozik a megmentés lehetőségeivel, a tómeder helyreállítására beadott pályázatot 2008-ban meg is nyerte Székesfehérvár. Szükség lenne a fél méternél is vastagabbra duzzadt iszap kikotrására és a nádas rendbetételére. A gond csak az, hogy ennek a műveletnek a lebonyolításához technikailag szükség lenne vízre, ám ez most a tóban hiánycikk.
- Megoldás lehetne a Gaja-Malomcsatorna  vizének a bevezetése, vagy a közelben elhaladó, úgynevezett Basa-árok folyásirányának  megfordítása. Ez utóbbi önmagában nem tudná hosszú távon elegendő vízzel ellátni a tavat, de legalább megmentené a végleges kiszáradástól, s viszonylag kevés pénzből, húszmillió forintból megoldható lenne - foglalta össze a teendőket Banizs Károly.
A vízpótlásra is lehet egyébként pályázati pénzt nyerni, az erről szóló előterjesztés várhatóan még az idén a képviselők elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!