Újabb csatát nyertek a reuma ellen!

Budapest - A reumás ízületi megbetegedések ideje lejárt? A remény felcsillant, hiszen azonosították a gyulladásért felelős egyik fehérjét.

feol.hu

Azonosították a reumás ízületi gyulladásban szerepet játszó fehérjét a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének kutatói Mócsai Attila egyetemi docens vezetésével. Munkásságuk a későbbiekben új gyulladásgátló gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé. A munkacsoport eredményei az immunológiai kutatás egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Journal of Experimental Medicine 2009. márciusi számában jelentek meg.
 
A rheumatoid arthritis súlyos krónikus ízületi betegség, amely a népesség körülbelül 1 százalékát érinti világszerte. A betegség gyógyszeres terápiája mindmáig nem megoldott, az újabb gyógyszerek kifejlesztését pedig hátráltatja a kórfolyamat molekuláris szintű részleteire vonatkozó ismereteink hiánya. Bár régóta tudjuk, hogy a rheumatoid arthritis az úgynevezett autoimmun betegségek csoportjába tartozik, amelyek során az immunrendszer a szervezet saját szöveteit, ez esetben például a végtagok kisízületeit támadja meg, mindmáig nem tisztázott, hogy az immunsejtek kóros aktiválódása milyen további folyamatokon keresztül vezet az ízületek károsodásához - magyarázta az MTI-nek Mócsai Attila.

Mint Mócsai Attila a kutatással kapcsolatban kiemelte, munkacsoportjában irányítása mellett a kísérletes munka döntő részét Jakus Zoltán egyetemi adjunktus, a közlemény első szerzője végezte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!