Tűzfészek a pláza tetőparkolóján!

Székesfehérvár - A miskolci paneltűz után joggal vetődik fel a kérdés: ahol sokezer ember fordul meg, vajon minden lehetséges menekülőútvonal használható-e? Ma a plázánál gyakorlatoztak a lánglovagok.

S. Töttő Rita

- Ma ez az autó fog égni - nevezte ki a  tetőparkolóban álló egyik autót az aznapi elképzelt akció főszereplőjének a fehérvári tűzoltóság B csoportjának szolgálatparancsnoka. Takács József tűzoltóalezredes kiosztotta a feladatokat: kinek az autónál a helye, más a csöveket cipeli, megint más a helyszín melletti épületeket védi az esetleges gyilkos lángoktól. Szépen koreografált, előre meghatározott rend szerint érkeztek a tűzoltóautók, gördültek az üres csövek a késő őszi hideg aszfalton, indult az emelőkosár fel a magasba. Szerencsére azonban nem volt valódi veszély, ám ezt a járókelők nem tudták  nem is tudhatták, hisz a szakembereknek pont úgy kellett  dolgozniuk, mintha tűzesethez érkeztek volna.

-  Volt már rá példa, néhány évvel ezelőtt egy autó gyulladt ki a tetőn. A feljárón azonban nem férnek el a tűzoltóautók, ezért más megoldást kellett találnunk - emlékezett vissza  egy korábbi, szerencsésen végződött eseményre Vén Norbert, a tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető, aki csapatával, s az áruház műszaki igazgatójával, Weninger Sándorral, bejárta az egész bevásárlóközpontot. Az éttermek mögötti kis folyosókon, a moziból ki- és a vetítőgépekhez bevezető labirintusokon, az élelmiszerpiacon, az elektromosságot biztosító generátornál s minden olyan, veszély esetén létfontosságú helyen jártak, amelyeket ismerniük kell egy tűz és mentési akció esetén.   A tűzoltók tehát tudják a dolgukat, a kérdés, hogy a járókelők tudják-e az övéket.
- Azonnal rohannék kifelé  válaszolta egy vásárló a kérdésre, hogy mit tenne tűz esetén. Pedig akkor cselekszenek jól, ha nem keltenek pánikot, megnyomják a tűzjelző gombot, felhívják a 105-öt és tempósan, másokat segítve elhagyják a legközelebbi kijáraton az épületet - sorolta Vén Norbert. A gyakorlat kedden és szerdán is folytatódik a bevásárlóközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!