Tippek izgalmas kirándulásokhoz a megyében

FMH - A jó idő beköszöntével útra kelnek a természetjárók. De vajon hová menjen az, aki szeretné felfedezni a környék erdeinek szépségeit, különlegességeit?

S. Töttő Rita

 

A Fejér megyében élőknek nem kell messzire menniük  ahhoz, hogy csodálatos élővilággal megáldott erdőkben, kirándulóhelyeken töltsék a hét végét. Balsay Miklós, az Erdőért Egyesület vezetője a Barangolás a királyok erdeiben című kiadvány segítségével adott tippeket.
 A megye déli részén, Sárbogárd és Aba között található a Sárvíz-völgye Ökoturisztikai Központ, amely csodálatos, nyílt vizeivel, rétjeivel és erdeivel lenyűgöző és országos jelentőségű növény- és állatvilágot tudhat magáénak. Érdemes itt megnézni az erdészeti és vadászati múzeumot, az élő vadak bemutatókertjét, a horgásztanyát és a vaddisznókertet is.
Észak felé haladva a megyében a következő jelentősebb erdős kirándulóhely a Pákozd-Sukorói Arborétum, amely a Velencei-hegység és a Velencei-tó közt, a Szúnyog-szigettől nem messze várja a sétálni vágyókat. Gyönyörű erdőségek vannak itt: erdei és fekete fenyvesek, molyhos tölgy és  virágos kőris  várja az erdőbarátokat. Érdemes megnézni a katonai emlékhelyet, a nadapi szintezési ősjegyet és  az ingóköveket is. De ha már itt vagyunk, látogassunk el a Velencei-hegységbe is, amelyről kevesen tudják, hogy Magyarország legrégebbi geológiai képződménye. Vadászni, terepkerékpározni és kirándulni is lehet, sőt, a HM Budapesti Erdőgazdaság Fehértanya vadászházában is szívesen látják a vendégeket.


A megye másik nagy büszkesége a Vértes-hegység, amelynek déli területén található a Csákvárt Gánttal összekötő út melletti tanösvény, ahol a keleti gyertyánt hazánk egyetlen természetes előfordulási helyén nézheti meg a kiránduló. Aki itt jár, ne hagyja ki a Báracházi barlangot (jelzett túraútvonalon érhető el), és látogasson el a Vértesi Natúrpark látogatóközpontjába is. Az országos kéktúra vértesi szakasza egyébként  Csókakőn kezdődik, ahol harsogó levegőjű erdőben közelíthetjük meg a várromot, ahonnan a Móri-árokra és a Bakonyra láthatunk. A túra során eljuthatunk a Vár-völgyi kőlyukhoz, a Géza-pihenőhöz, majd a Szőlő-hegyhez, ahonnan a Gánti-barlang már nincs messze. A kéktúra másik fontos szakasza, Gánt is a közelben található. A teljes település a hegységen belül fekszik, így körbeveszik az erdőségek. A földtani tanösvény, a bauxitbánya múzeum, az Oroszlánkői-barlang csak néhány a látnivalók közül.
 A Vértes északnyugati felében fekszik Mór és Pusztavám. A környék a Kisalföld síkságába nyúlik, a két területet bükkösök határolják. A zöld sávú turistajelzésen haladva a Gerencsérvár romjaitól az erdőn át haladva eljutunk a Szakadék-bükkön át a vértesszentkereszti kolostorromhoz. Innen több irányba is indulhatunk tovább, akár a Malomerdő tanösvényre.
Fejér megye északi kirándulóhelyei is megérnek pár misét... A Vértes és a Gerecse közti fennsíkon, Szár település közelében hatalmas erdőségek, cseres-tölgyek, mészkedvelő tölgyesek, karsztbokorerdők közt, gazdag élővilággal megáldott helyeken túrázhatunk, kerékpározhatunk. A Fáni-völgy népszerű kirándulóhelye a hasadékbarlang, a Macska-gödör és az Ördög-szakadék is.

További cikkeink itt, az Erdővédő dossziéban olvashatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!