Termékdíj: kiknek kell fizetni ettől az évtől?

FMH - A törvény módosításával termékdíjköteles lett az akkumulátor, a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer, az egyéb kőolajtermék, az elektromos, elektronikai berendezés, a gumiabroncs és a reklámhordozó papír.

Klecska Ernő

A legfontosabb változás, hogy a csomagolás termékkör helyett 2012-től a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer (azaz a csomagolószer) válik termékdíjköteles termékké. Ha a termékdíjköteles termék jellegénél fogva, egyidejűleg a csomagolószer és a reklámhordózó papír funkciót is betölthet, akkor a termékdíj-kötelezettséget a csomagolószer szabályai alapján kell teljesíteni - hívja fel a figyelmet Horváth Zoltán csomagolástechnikai szakértő.
A reklámhordozó papír meghatározásában is változás következik be. 2012-től a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által meghatározott sajtótermékeken belül az időszaki lap egyes lapszámai, a röplap és az egyéb szöveges kiadvány, a grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány és a térkép. Most azon kiadványok is díjkötelesek lesznek, amelyek nem termékdíjköteles kiadvány(ok) külön mellékleteként kerülnek forgalomba. Nem tartoznak viszont ide idéntől azok a kiadványok, amelyek a teljes nyomtatott felületre vetítve legalább 50 százalékában nem gazdasági reklám terjesztésére szolgálnak és azok sem, amelyek közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv által, alapfeladata körében kerülnek kiadásra, mint kiadvány vagy időszaki lap, de a könyv és a tankönyv sem díjköteles.
 Ha a termékdíjköteles termék egyidejűleg a csomagolószer és a reklámhordózó papír funkciót is betöltheti, akkor a termékdíj-kötelezettséget a csomagolószer szabályai alapján kell teljesíteni.
  Általános szabály, hogy a termékdíj-kötelezettség az első belföldi forgalomba hozót vagy az első saját célú felhasználót érinti, ide értve idéntől a reklámhordozó papír forgalomba hozóját is. Ez utóbbi azért lényeges, mert a nyomdák első vevői helyett a nyomdáknak kell teljesíteniük e kötelezettséget. Csak a belföldi előállítású egyéb kőolajtermék  esetében  marad meg az a szabály, hogy az első belföldi forgalomba hozó első vevőjét, vagy a saját célú felhasználóját érinti a kötelezettség.
A befizetett termékdíj visszaigénylésére is lesz mód 2012-ben, ha a terméket külföldre szállítják, változatlan formában vagy beépítve külföldre értékesítik, a NATO biztonsági beruházási programjának részeként használják fel,  vagy ha az újrahasználható csomagolószert a termékdíj-megállapítási időszakon túl külföldre visszaszállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!