Tegyük le az autót!

Fejér megye - Az autómentes nap, a mobilitási hét jegyében több tömeges megmozdulás is lesz a megyében. Székesfehérváron ismét rajtol a kerékpáros felvonulás.

Szigeti Sándor

Ebben az évben szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét programjait.
Eddig közel ezeregyszáz település jelezte csatlakozását a kezdezményezéshez Európa-szerte, hazánkból mintegy száz község és város jelentkezését várják:
- A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként arra törekszik, hogy idén akár száznál is több önkormányzat szervezzen programokat a Közlekedj ÖKOsan! jelmondat szellemében. A cél, hogy minél  többekhez jusson el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük - áll a szaktárca most megjelent felhívásában.

Dunaújváros jó példával járva elöl már regisztrált résztvevője az eseménynek: jövő héten csütörtökön  autómentes nap és kerékpáros felvonulás lesz a városban:
- A Közlekedj ÖKOsan! kerékpáros felvonulásra körülbelül háromszáz résztvevőt várunk. A kerékpárosok a Vasmű térről, a Dunaferr Szakközépiskola elől indulnak, pontban délben. A városban több csatlakozási pont is lesz. Nemcsak az általános és középiskolák diákjait várjuk, bárki részt vehet a bringás felvonuláson - mondta el lapunknak Szántó Krisztina, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályának munkatársa.
Ugyanezen a napon az Alba Volán Zrt. helyi buszjáratain egész nap ingyenes lesz a közlekedés  az autómentes nap jegyében.

Székesfehérváron a Mobilitási Hét alatt sok programot kínálnak: szeptember 16-án a Rákóczi úti óvodában  kerékpáros ügyességi versenyt rendeznek, szeptember 17-én  9.00 órakor  biciklistúra  az új futballpálya átadásának tiszteletére.  Útvonal: Bregyó - Maroshegy. Szeptember 18-án 9.00-16.00 óra: Biciklis-deszkás Party  - akusztikus gitár koncert 2 keréken. Útvonal: Vörösmarty tér - Pentelei erdő, Szeptember 19. 13.00 óra: Közlekedj ÖKOsan!  - előadás iskolásoknak a  Hiemer-házban. 9.00 órától Flash Mob sportnap a  Köfém Sportpályán. Szeptember 20-án 16.00-17.00 óra: Trial biciklis akrobata bemutató a Városház téren. Szeptember 21-én  13.00-15.00 óra: szakmai konferencia a  Jáky József Tagintézményben. Szeptember 22. 10.00-16.00 óra: gyalogtúra.   Útvonal: Székesfehérvár -Moha.
Szeptember 22-én CRITICAL MASS  kerékpáros felvonulás a Halesz - parkból 17.00 órától, gyülekezés 16.30-tól.  Autómentes nap: kerékpáros reggeli az Országalmánál, a Piac téren és a Skálánál 7.30-8.00 óra között,  Zichy ligeti programok: 10.00 -  15.00 óra között.

Az akcióhoz Mór is csatlakozik. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!