Szőlőkirálynő

Székesfehérvár - Az ősz legtartalmasabb gyümölcse a szőlő, amelyet azonban nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazhatunk.

S. Töttő Rita

A szőlő tápláló gyümölcs, amely rengeteg szénhidrátot, rostanyagot, vizet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ez teszi lehetővé, hogy az őszi méregtelenítő kúrák legkiválóbb alapanyaga legyen, amelyen akár napokig elélhet a böjtölő. Ez az édes apróbogyós gyümölcs rengeteg szőlőcukrot tartalmaz, amely az agy egyik legfontosabb tápláléka, ezért, ha fokozott igénybevételnek vagyunk kitéve, akár fizikailag, akár szellemileg, érdemes a szőlőhöz fordulnunk utánpótlásért! Rostanyag és víztartalma pedig a fogyást segíti elő, úgy söpri ki ugyanis a szervezetből a felesleges lerakódásokat, akár egy boszorkányseprű!

 A szőlő magas antioxidáns tartalma legendás hírű, tudja ezt jól Kiss Barbara is, aki idén borkirálynő lett Székesfehérváron, s maga is szívesen fogyasztja ezt a finom gyümölcsöt. Az antioxidáns mellett gyulladáscsökkentő és immunerősítő anyagokat is tartalmaz, amelynek köszönhetően a sok szőlőt fogyasztók között csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Barbara ezért nem csak bort, de alapanyagát csipegeti ezen az őszön:
- Imádom, s az, hogy még egészséges is, csak hab a tortán - meséli nevetve. - A szőlőnek minden eleme értékes, de leginkább maga a szőlőmag, amelynek olaja az oliváéval vetekszik. Rengeteg A-, B-, C-, E- és F-vitamint, antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, nem is szólva magas telítetlen zsírsav tartalmáról, ami miatt diéták kiváló eleme lehet. 
Szépségünkért is tehetünk a szőlő segítségével: krémek, pakolások, masszázsok egyik legjobb alapja a szőlőmag-olaj, de használják szappanokban, tusfürdőkben, samponokban és arckrémekben is. Akár otthon mi magunk is készíthetünk belőle tápláló pakolást: szedjük ki a megmosott bogyókból a magot, zúzzuk péppé a gyümölcsöt, keverjük össze annyi tejporral, hogy krémes legyen. Ha száraz a bőrünk, adjunk hozzá pár csepp szőlőmag olajat, majd ezt tegyük a bőrre, s fedjük be gézlappal. A pakolást 15-20 percig hagyjuk az arcbőrön. Feszesíti, hidratálja a petyhüdt, fáradt bőrt. Utána  kortyoljunk el egy pohár száraz vörösbort, így elősegítve a lazulást: a szőlő belülről is kifejtheti jótékony hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!