Rugalmas ''rablánc?''

Tegnap lépett hatályba az új munka törvénykönyve, és ez akár jelképesnek is tekinthető, hiszen a kódex a munkaszüneti napokra is tartalmaz érdekes rendelkezéseket.

Szabó Zoltán

A korábbi éles vitákat követően az nem okozott meglepetést, hogy az ellenzéki pártok, szakszervezetek élesen tiltakoztak a jogszabály - és persze a kormány - ellen, és a hőhullám ellenére a demonstrációtól sem riadtak vissza. Nem először fordul elő, hogy homlokegyenest ellenkezően ítél meg valamit hatalom és ellenzéke, most viszont milliókat érintő kérdésekről van szó.

Míg Czomba államtitkár úgy véli, hogy a törvény rugalmasan kezeli a problémákat és több munkahelyet teremt, addig az MSZP szerint a kormány újabb rabláncot tesz a dolgozókra, a Jobbik pedig azt jósolja, a rendszer éppen fordítva működik majd, kevesebb dolgozóra lesz szükség. Az LMP, a Szolidaritás és a 4K! sem a kormányt ajnározni gyűlt össze a minisztérium előtt. Ami a törvényt illeti, lényeges ügyekben erősíti a munkáltatók jogait és növeli a munkavállalók fele- lősségét. Ha ettől nő a foglalkoztatottság, akkor tényleg ez a csodák birodalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!