Nyári konyhánk - Gyors, egyszerű, egészséges ételek kínálata

Székesfehérvár - A nyár a zöldfélék fogyasztásának ideje. A Könnyű nyári ételek könyvét lapozgatva számos remek recept kínál változatos ebédet, vacsorát a szabadság idejére.

Kovalcsik Katalin

A kapros zöldbabpite túróval készül, valószínűleg szereti Baricza Tiborné  agárdi  olvasónk, receptküldőnk családja.   Kell hozzá hat tojás, 30 deka liszt, 20 deka vaj vagy margarin,  25 deka tehéntúró,  5 deka  zsemlemorzsa, 50 deka zöldbab, 1-2 szál zellerzöld, egy csokor kapor, só, 5 deka sajt. Ha mindez rendelkezésünkre áll, akkor tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és sóval, zellerzölddel ízesített vízben főzzük puhára a vajbabot, majd csepegtessük le a levétől. Ha  konzervbabot választunk, csak  öntsük le róla a levet. A tojások sárgáját 8 deka vajjal keverjük habosra,  sózzuk, fűszerezzük az összevagdalt kaporral, és keverjük el az áttört túróval, a habbá vert tojásfehérjékkel,  a liszttel és a zsemlemorzsával. A maradék vajjal kenjünk ki egy közepes nagyságú tepsit,  öntsük bele a tésztamasszát, erre tesszük a zöldbabot, és nem túl forró sütőben  szép pirosra sütjük. Ha megsült, öt percig hagyjuk állni, utána kockázzuk fel. Mielőtt ezt megtennénk, amíg meleg a tészta,  reszeljünk rá egy kis sajtot, hogy ráolvadjon. Különleges étek lesz belőle. 


A székesfehérvári Kalocsai Zsolt  több receptet is beküldött, az egyik az Earl Grey fagylalt. Szükséges hozzá   4 deka Earl Gray tea, 10 deka cukor, 6 deci víz, 800 gramm tejszín, és 5 deci narancslikőr.
A fagyi elkészítéséhez a teát és a cukrot öntsük le a hat deci forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni hat percig, majd szűrjük hideg edénybe, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően fagylaltgépben  összekeverjük a masszát a tejszínnel és a narancslikőrrel.
A kánikulában jólesik a fagylalt, amelynek megtaláljuk néhány variációját a receptkönyvben. Hideg nyalat, ahogy régen a fagyit hívták, párolt, roston sült zöldségek,  gyümölcsvariációk nyújtanak segítséget a nyári sütéshez, főzéshez.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!