2011.07.06. 06:42
Nyári konyhánk - Gyors, egyszerű, egészséges ételek kínálata
Székesfehérvár - A nyár a zöldfélék fogyasztásának ideje. A Könnyű nyári ételek könyvét lapozgatva számos remek recept kínál változatos ebédet, vacsorát a szabadság idejére.
A kapros zöldbabpite túróval készül, valószínűleg szereti Baricza Tiborné agárdi olvasónk, receptküldőnk családja. Kell hozzá hat tojás, 30 deka liszt, 20 deka vaj vagy margarin, 25 deka tehéntúró, 5 deka zsemlemorzsa, 50 deka zöldbab, 1-2 szál zellerzöld, egy csokor kapor, só, 5 deka sajt. Ha mindez rendelkezésünkre áll, akkor tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és sóval, zellerzölddel ízesített vízben főzzük puhára a vajbabot, majd csepegtessük le a levétől. Ha konzervbabot választunk, csak öntsük le róla a levet. A tojások sárgáját 8 deka vajjal keverjük habosra, sózzuk, fűszerezzük az összevagdalt kaporral, és keverjük el az áttört túróval, a habbá vert tojásfehérjékkel, a liszttel és a zsemlemorzsával. A maradék vajjal kenjünk ki egy közepes nagyságú tepsit, öntsük bele a tésztamasszát, erre tesszük a zöldbabot, és nem túl forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, öt percig hagyjuk állni, utána kockázzuk fel. Mielőtt ezt megtennénk, amíg meleg a tészta, reszeljünk rá egy kis sajtot, hogy ráolvadjon. Különleges étek lesz belőle.
A székesfehérvári Kalocsai Zsolt több receptet is beküldött, az egyik az Earl Grey fagylalt. Szükséges hozzá 4 deka Earl Gray tea, 10 deka cukor, 6 deci víz, 800 gramm tejszín, és 5 deci narancslikőr.
A fagyi elkészítéséhez a teát és a cukrot öntsük le a hat deci forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni hat percig, majd szűrjük hideg edénybe, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően fagylaltgépben összekeverjük a masszát a tejszínnel és a narancslikőrrel.
A kánikulában jólesik a fagylalt, amelynek megtaláljuk néhány variációját a receptkönyvben. Hideg nyalat, ahogy régen a fagyit hívták, párolt, roston sült zöldségek, gyümölcsvariációk nyújtanak segítséget a nyári sütéshez, főzéshez.