Mentőöv a lakáshiteleseknek: itt az áthidaló kölcsön!

FMH - Az áthidaló kölcsönt a bankoktól július 28-ától kérhetik a válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek

feol.hu

Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be kedden kormányszóvivői tájékoztatóján annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta a lakáshitelesek "megmentéséről" szóló programot.
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az erről szóló törvény a lakásfedezettel felvett hitellel rendelkező munkanélküliek, illetve a gazdasági válság miatt nehéz helyzetben lévők számára biztosít állami garanciát, hogy ne veszítsék el otthonukat.
Az állam az áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.
Az áthidaló kölcsön a 2009. június 30-áig megkötött szerződésekre vonatkozik.
A kormányszóvivő elmondta: a törlesztéssel bajba került hitelesek két évre kérhetnek áthidaló kölcsönt a banktól, és ennek 70-80 százalékát a magyar állam fizeti. Szerinte ez az idő elegendő lehet a hiteleseknek arra, hogy otthonukat ne veszítsék el, és két év után megkezdhetik az áthidaló kölcsön törlesztését.
Kiemelte: ha valaki ennek ellenére sem tudná visszafizetni a hitelét, és elvesztené lakását, akkor a kényszerértékesítés során az önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, megvehetik a lakásokat, amelyeket a piacinál kedvezőbb feltételekkel bérbe adhatnak az adósoknak. Ezen önkormányzatok számára a kormány a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen több tízmilliárd forintos kedvezményes hitelkonstrukciót működtet augusztus közepétől.
Kérdésre válaszolva Szollár Domokos közölte: minden olyan hitelre vonatkozik ez a lehetőség, amelynek lakás a fedezete.
Szollár Domokos jelezte: azzal, hogy az Európai Bizottság gyorsan jóváhagyta a magyar jogszabályt, a tervezettnél korábban el lehet indítani a konstrukciót. Elmondta: hogy Magyarországon egyelőre nem volt sok bedőlt lakáshitel, de 35 ezer veszélyeztetett lakáshitelről tud a kormány.



A Fidesz szerint a nehéz helyzetbe került lakáshitesek által kérhető áthidaló kölcsön csak pótmegoldás, a családoknak nem jelent komoly segítséget, a kormány ezzel csak "elnapolja" a problémát. Koszorús László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a keddi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagált az MTI-nek.
Koszorús László az MTI-nek kifejtette: hosszú ideje tudni lehet, hogy családok százezreinek jelent komoly problémát a  devizahitelek megnövekedett törlesztőrészleteinek kifizetése. A kormány azonban eddig csak kommunikációs úton, sajtótájékoztatókon próbálta kezelni a helyzetet - tette hozzá.
A politikus emlékeztetett, hogy a Fidesz 2007 októberében már előállt egy nyolc pontból álló banki fogyasztóvédelmi csomaggal, hiszen - mint fogalmazott - "mindenki tudja, hogy ezeket a problémákat megelőzni kell, és nem folyamatában megoldani". A kormánypártiak azonban hatszor szavazták le a javaslat napirendre vételét az Országgyűlésben - mutatott rá.
Koszorús László álláspontja szerint a kormánynak az áthidaló kölcsönről szóló javaslata egy elkésett pótmegoldás, hiszen a családoknak komoly segítséget nem fog nyújtani.
Rámutatott arra, hogy ez nem politikai és nem is gazdasági jellegű kérdés: ebben a helyzetben egy erős államra lenne szükség, hiszen a bankok addig mennek el, amíg nekik ezt az állam megengedi.
Közölte: a Fidesz szerdára egyeztetést kezdeményezett az Otthonvédők szervezetével, ahol a nyolcpontos banki fogyasztóvédelmi csomagot fogják áttekinteni. Hozzátette, a javaslatot új formában ismét benyújtják szeptemberben a parlament elé, hogy "a kormány tehetetlensége miatt ne kerüljenek a jövőben családok százezrei utcára".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!