Megszépült a doni hősök emlékhelye

Pákozd - Az Európai Unió és a magyar kormány által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott, mintegy 8 millió forintos támogatás ígéretével újult meg Pákozd és Sukoró között a Don-kanyar Emlékkápolna. A munkálatokat a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) fehérvári szervezete irányította, az előfinanszírozáshoz felhasznált támogatási összeg - amit Fehérvár városa biztosított - várhatóan jövőre érkezik meg. A részletekről szerdán tájékoztatták a sajtót.

Tihanyi Tamás

A kápolna díszkivilágítást kapott, rendezték környezetét, szükség volt a tetőszerkezet javítására, elkészült a vízelvezető-rendszer, a látogatók pihenését padok szolgálják. A felújítás a HTBK, Pákozd és Székesfehérvár önkormányzata, az egyházmegye, a honvédség és a Vadex Zrt. összefogásának eredményeképpen valósulhatott meg, ennek érdekében a nyár elején kötöttek együttműködési megállapodást.
-  Rövidesen információs rendszer segítségével ismerhetik meg az érkezők több nyelven is a második világháborús doni katasztrófa részleteit, körülményeit, tájékozódhatnak történelmünk e szeletéről, a magyar honvédek hősies helytállásáról -  mondta a helyszínen  Görög István ezredes, a HTBK fehérvári szervezetének alelnöke. L. Simon László országgyűlési képviselő méltatta a kápolna felújításának jelentőségét, s hozzátette: az Országgyűlés várhatóan jövőre törvényben emeli a nemzeti emlékhelyek rangjára a fehérvári romkert mellett a pákozdi katonai emlékparkot. Huszár János dandártábornok kijelentette: egy nemzet erkölcsi értékét az fejezi ki, hogy mennyire tud emlékezni a katonaelődökre.   
- Mindig elmonjuk, hogy katonaváros vagyunk, s e rangnak tettekkel is meg kívánunk felelni. Ezért támogatjuk az emlékparkban folyó munkálatokat  - jelentette ki Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.  
   A Don-kanyar Emlékkápolna felújításának alkalmából november 2-án, szerdán 17 óra 30-kor ünnepség lesz, a szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja majd.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!