Kulisszatitkok a Korda Stúdióban - megnyílt a filmpark

Etyek - A Kordák történetétől eljuthatunk egészen az utómunkálatokig. Közben végigkísérhetjük a mozgókép történetét Magyarország első filmes témaparkjában, a Korda Látogatóközpontban.

Szabó Zoltán

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a keddi ünnepélyes megnyitóra az  etyeki Korda Stúdióban, az újonnan kialakított filmparkban. A projektgazda a  Filmközpont Kft., amely  az Új Széchenyi Terv   révén  az európai Regionális Fejlesztési Alap  társfinanszírozásával  több, mint 592 millió forintos támogatást nyert,  amely a teljes költégvetés fele.  Ennyi kellett ahhoz, hogy megépüljön   az 1400 négyzetméteres kiállítócsarnok, az 1100 négyzetméteres étterem és a 8000 négyzetméteres középkori díszletváros.  A  látogatóközpont, a filmpark július 1-étől várja a látogatókat: a beruházók évente 50 ezer vendéget várnak.  A  filmcsinálás, annak kulisszatitkai  sokakat érdekelnek, így hát  talán nem túlzó a szám.

A   keddi megnyitó ceremóniát  az étteremben rendezték. A falon   George Cukor híres mondása olvasható: "Nem  elég, ha magyar vagy,  tehetségesnek is kell lenned."   Négyen mondtak köszöntőt, elsőként  Bánk Erik, az országgyűlés sport- és  turizmusbizottságának   elnöke, aztán Cser-Palkovics  András, székesfehérvári polgármester,   a Közép-Dunántúli  Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, majd Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt.  vezérigazgatója, végül Csapó Tamás,  a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója.  Levetítettek egy rövid klipet is, amely a látógatóközpont építését mutatta be, rövid snittekben, rohamtempóban.


A  házigazdák  előre kidolgozott forgatókönyv alapján  terelték az újságírókat és a turisztikai szakembereket  egyik helyszínről a másikra. (A film és a turizmus   szoros kapcsolatban állnak. A  tévé- és játékfilmekbe  be lehet csempészni  az országot, ahol készülnek, nem is beszélve az itt  forgatott produkciókhoz járuló vendégéjszakákról.)  

De visszatérve a keddi túrára: az étteremből a középkori   díszletvároshoz vezett az utunk.    Ott fényképezni nem lehetett,  így   fotón nem tudjuk bemutatni a  különféle   építészeti stílusokat tükröző,  könnyű műanyagokból felépített, ám illúziókeltő  városrészeket.     Még dolgoznak rajtuk,  de július 1-én már kezdődik a Showtimed produkciójának, a Borgiák című tévésorozatnak a forgatása.   Rómában, Milánóban, Velencében játszódnak  az epizódok, a  főszereplő Jeremi Irons  lesz.   Mindezt  az egyik segítőkész filmpark-alkalmazottól  tudtam meg.  Apropó, alkalmazottak: kivétel nélkül fiatalok, és jól  felkészültek.   Minderről a látógatóközpontban is meggyőződhettem, ahol filmtörténeti utazásra invitálnak.  A Kordák történetétől egészen az utómunkáig. A Túrkeve mellől, Pusztaszártpásztóról   származó    fivérek  nagy karriert futottak be. Sándor, Zoltán és Vince  a  filmipar hírességei lettek. A csarnokban   az ő életútjukat mutatják be, de  feltűnnek más híres figurák is, életnegyságban kivágott képeken. Például  Sir Winston Churchill, Ingrid Bergman,  Charlie Chaplin, Orson Welles.

Aztán   egy folyosón, filmplakátok között bejutunk abba a nagy kiállítótérbe, ahol a mozgókép történetéről kapunk áttekintést.  Laterna  magica, camera obscura, zootróp, forgatós könyvek,  régi  filmvetítő gépek,  vágóasztal. Aztán az optikai csalódások,   az illúzió eszközei  is feltűnnek.  Például a Ponzó-effektus,  azaz  a folyosóillúzió   A  látogatók   gyakorolhatják is a filmkészítés különleges  technikáit.  Külön installációt kaptak a makettek, jelmezek (köztük a Magyar vándor című film gúnyái),  az optikai trükkök.  Például a green screen:  valaki  felül a motorra és a mögötte levő képernyőn azt látja, mintha a szabadban  száguldozna.    A maszkok sem hiányoznak, felfedezhettük  többek között a Taxidermia  című magyar film  egyik feledhetetlen arcát.    Ősszel  kialakítanak  egy interaktív forgatási helyszínt is, ahol  az  érdeklődők részesei lehetnek egy-egy  jelenetnek.   A filmparkban egyébként   animátorok vezetik majd körbe a vendégeket.  A kiállítás azonban  csak előzetes foglalással látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!