Ki a falu rossza? Az elkövetők zöme helyi lakos!

A megye rendőrségének tavalyi felderítési mutatója 49,8 százalék. A 15 612 ismertté vált bűncselekmény felének megtalálták az elkövetőjét. Öt esztendő eredményeit vizsgálva kiemelkedő volt a 2006-os év, akkor 58,3 százalékot ért el az eredményesség. A számok tükrében vizsgált tavalyi év hagyott ugyan kívánnivalót maga után, de nem mondható rossznak.

Az Olvasó

A decemberi sajtótájékoztatón  Csizek Tibor ezredes és munkatársai számoltak be a sorozatbetörők elfogásáról. Tavaly hasonlóan jelentős fogás volt az orvvadászok tetteinek leleplezése, akkor a megyei főkapitányság oktatótermét borították be az igen értékes trófeák,  a lefoglalt fegyverek. Mindkét sorozat   felderítése  elismerést érdemelt.  Simon László   dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője   nem az egyes sikeres nyomozásokat, hanem egy teljes évet értékelt a múlt héten megtartott sajtótájékoztatóján.

- A legfertőzöttebb város  mint mindig  a megyeszékhely - mondta a főkapitány, de azt is hozzátette, megyénk a területén áthaladó fő közlekedési útvonalak miatt gyakori terepe az átutazó  bűnözőknek is.   Székesfehérváron 7896 bűncselekmény adott feladatot a nyomozóknak, tízezer lakosra itt jutott a legtöbb bűnügy,  458,4. Nincsenek könnyű helyzetben a fehérvári kapitányság dolgozói.  
Tavaly a megyében négy embert öltek meg, és hat emberölési kísérlettel is foglalkozniuk kellett a nyomozóknak, de egyik sem maradt felderítetlen. Az erőszakos és garázda jellegű cselekmények száma is csökkent, 1724 volt tavaly, sokkal kevesebb, mint 2008-ban.
- Az egyik  legfőbb célkitűzésünk a közterületeken bekövetkező bűnesetek számának csökkentése volt  -folytatta a főkapitány.  - Tavalyelőtt a közrend ellen 4326 bűncselekményt követtek el, ez a szám tavaly 3646 volt. A közbiztonsági  háló program jóvoltából növekedett a körzeti megbízottak száma. A megye 108 településén 129 körzeti megbízott dolgozik. Az önkormányzatok segítik a munkánkat, ahol lehetőségük van, lakást adnak, hozzájárulnak a  túlóra kifizetéséhez, a gépjárműveink üzemben tartásához.  
A főkapitány hozzátette, szándékában áll a tavaszi ellenőrzések fokozása,  amelyhez megteremtik a  szükséges forrást. A fokozott közterületi jelenlét nem csak parancsnoki elvárás, a lakosok is  nyugodtabban élnek, ha a járőrt többször látják az utcán, ismerik a falu rendőrét.

- Azt mondtam a kollégáimnak, hogy a településeken tudják meg, ki a "falu rossza" -  folytatta a rendőrségi vezető.  - Talán ez furcsán hangzik, de  mindenütt meg kell állítani a jogsértéseket, önálló akciókat szervezni,  amelyek hozzájárulnak egy közösség, város, falu közbiztonságának javulásához. 
Az  ismertté  vált bűncselekmények  jelentős hányadát teszik ki a vagyon ellen elkövetettek.  A számuk szerencsére csökken, de tavaly még mindig 8685-ről szerzett tudomást a rendőrség. Ezen belül a   lopások száma 5366 volt, a betöréses lopás 1209, a lakásbetörés 570.  (Ez utóbbi közt volt  a fehérvári kapitányság által kinyomozott, majd két tucat eset, amelynek gyanúsítottjait elfogták, a tárgyak jelentős része megkerült, azóta talán már a tulajdonosok is visszakapták elcsent értékeiket.)   Az emberölés után a legsúlyosabb bűncselekmény a rablás,  ezek száma is csökkent a megyében, 120 volt összesen. Az erőszakos lopás - ahogy a rablást titulálták a tájékoztatón - szinte mindig kényszer, fenyegetés hatására következik be. A kitudódott esetek közt sok volt a gyerek és fiatalkorú által elkövetett ügyek száma. Ha nem is vigasztaló,  biztató,  az eredményesség meghaladja a megyei átlagot is.
A kábítószeres ügyek  visszaélés, használat    egyre intenzívebben kérnek helyet a bűnügyek közt. A két nagyváros, Székesfehérvár és Dunaújváros ebben a bűncselekmény-fajtában is jelentősen érintett. A 167 kábítószeres ügy nem teljesen, de szinte megoszlott a két megyei jogú város közt, a többi kapitányságon - ha nem is elenyésző, de nem  volt jelentős a kábítószeres esetek száma. Elhangzott a tájékoztatón, hogy  tavaly tizennyolc kábítószer-terjesztővel szemben kezdeményezett a rendőrség eljárást.
Szólt a főkapitány arról is, hogy  milyen mértékben csökkent a gépkocsilopások száma az elmúlt évben. A 2005-ös adathoz viszonyítva   akkor 174 volt a lopott kocsiszám  a tavalyi 107 nagyon kedvezőnek mondható.
- Sikeres felderítésről  ezekben az esetekben is szólhatunk. A 19 gyanúsított húsz lopott, jelentős értékű gépkocsiról  számolt be. Igazi ellenfelek a munkánkban a lízingcsalók, nincs pontos számunk, de elképzelhető, hogy 40 százalék is lehet a lízingben érintett lopott autók száma. Kollégáim valószínűleg hamarosan       beszámolhatnak egy jelentősebb ügyről, amely e témához kapcsolódik.
A bűncselekmények  elkövetőinek száma is csökkent  2008-hoz viszonyítva, még mindig a legtöbb a felnőtt korú köztük  3439 , a fiatalkorú 377, a gyermekkorú 123 volt tavaly. Említette a főkapitány, hogy szeretné felkutatni munkatársaival a "falu rosszát".    Hogy léteznek,  mi sem bizonyítja jobban, mint a következő szám.   A  gyanúsítottak,  az elkövetők zöme helyi, állandó lakos, tavaly 2341-en voltak. Vannak, akik csak átutazó bűnözők,  493-ra tehető a számuk  tavaly,  akik viszont  csak azért érkeztek, hogy lopjanak, betörjenek, raboljanak vagy más bűnt kövessenek  el,  531-en voltak.  
-  Nem szoktuk és nem szeretjük összehasonlítani más megyékkel az ügyeinket, az eredményességünket, de ha megtennénk, a középmezőnyben lennénk.    A közbiztonság javítása érdekében az idén is szervezünk razziákat, akciókat. Az elmúlt évben 2921 akciót szerveztünk.   Fokozottan fogják ellenőrizni kollégáim  idén is az ittas vezetést,  és egyéb szabálytalanságokat, amelyek után megteszik a feljelentést, ezekből tavaly 15 536 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!