Kastélytúra a lovasberényi Cziráky-kastélyban

Kastélytúrát tartanak szombaton a lovasberényi Cziráky-kastélyban, a műemlékvédelmi világnap alkalmából.

MTI

A látogatók a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szakemberének kalauzolásával tekinthetik meg a klasszicista épület látogatható részeit - mondta el az MTI-nek pénteken Özvegy Györgyi, az intézmény programszervezője.
Tájékoztatása szerint a túra különlegessége, hogy a kastély mostani állapota miatt jól láthatók a történeti épületszerkezetek, a boltozatok, a falfülkék, az egykori légfűtés szerkezetei, a vegyes falazású falszerkezetek, az áthidalók, a hajdani konyha, kamra, fürdőszoba helye, és megismerhető a régi korok építéstechnikája.
Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a műemléki rekonstrukciókat megelőző, elmaradhatatlan helyszíni építéstörténeti tudományos kutatás metodikájába. Végigjárhatják a földszinti termeket, megnézhetik az egykori dísztermet is.
Kastélytörténeti kiállítás keretében ismerhetik meg az egykori főúri lak hajdan fényes múltját, s láthatnak a filmtörténet kezdeteit, valamint a magyarországi műemlékekből készült válogatást bemutató tárlatot.
A Cziráky-kastély egyemeletes épületének két oldalszárnyát 1763-1767 között Rieder János tervei alapján emelték, a klasszicista, négyoszlopos, oromzatos középrész pedig 1804-1810 között feltehetően Rieder Jakab munkájaként készült el.
A kastély állaga eléggé leromlott, helyreállítására egyelőre nincs pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!