Határtalan pesszimizmus: a csőd szélén állunk?

FMH - Félelem a csődtől, az életszínvonal romlásától - egyre nő azoknak a száma, akik borúsan látják saját és hazánk helyzetét...

feol.hu

A tavalyi év decemberéhez képest 2009 februárjára lényegesen nőtt azok aránya, akik szerint várhatóan romlani fog az ország, településük és családjuk helyzete, valamint az emberek életszínvonala - derül ki a Szonda Ipsos Válságmonitor nevű kutatássorozatának legfrissebb adataiból.
 
Az MTI-hez csütörtökön elküldött közlemény szerint még mindig kisebbségben vannak, akik számlavezető bankjuk csődjétől tartanak, ám egyre nő az arányuk: a tavaly decemberi 15 százalékról februárra 21 százalékra.
Februárban a válaszadók négytizede úgy vélte, államcsőd következhet be, háromtizedük szerint pedig nagy magyar bankok csődje várható. Legutóbb 2008 októberében volt ehhez hasonlóan magas az államcsődöt vagy nagy bankok csődjét valószínűsítő válaszadók aránya - áll a közleményben.
Decemberhez képest számottevően, 7 százalékkal nőtt azok aránya, akik kiadásaik visszafogását vagy a nagyobb kiadások elhalasztását tervezik. Mindezek függvényében a Szonda Ipsos elemzői szerint a lakossági fogyasztás nagyarányú visszaesése várható.
A felmérés szerint a válság súlyosbodásával párhuzamosan egyre többen és gyakrabban tájékozódnak a pénzügyi-gazdasági kérdésekről, megnőtt az online gazdasági lapok olvasottsága.

A Szonda Ipsos Válságmonitor nevű kutatássorozatban 2008 októberétől lakossági és vállalati célcsoportokban online kutatásokat végzett a pénzügyi-gazdasági válság megítélésével kapcsolatban. A lakossági kutatás a magyar felnőtt internet-használókat reprezentálja nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. A vállalati kutatás a magyarországi közepes és nagyvállalatokra reprezentatív (50 főnél több foglalkoztatottal rendelkező vállalatok).

MTI

A gazdasági válsággal kapcsolatos anyagainkat itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!