Folytatódik az izzasztó hőség, másodfokú riasztás van érvényben a hét végén is

Székesfehérvár - A héten tombolt a kánikula, s a hét végére ígért hidegfront sem hozott, csak egy-két fokos enyhülést. A hőség már-már a vízpartokon is elviselhetetlenné vált. A szakemberek mindenkit arra intenek, viseljenek szellős ruhát, védjék a fejüket, s ha tehetik, inkább az árnyékban tartózkodjanak.

Miskei Anita

Bár augusztus elején még arról szóltak a hírek, hogy vége a nyárnak, azóta is perzselően éget a nap már a kora reggeli óráktól. Sőt, késő este is fullasztó kánikula terheli szervezetünket. A székesfehérvári mentők szakemberei azt javasolják, védjük magunkat, ha már muszáj a szabadban tartózkodnunk. A napvédő krémet nem csak a strandon kell használni, a fejfedő pedig megóvhat bennünket a rosszulléttől, napszúrástól. Célszerű szellősebb ruhát viselni, s a nyakkendőt is lazábbra venni. Ez ugyanis életet menthet. Persze, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők nagyobb veszélynek vannak kitéve nyakkendő nélkül is. Épp ezért érdemes sok folyadékot, leginkább vizet fogyasztani. De vajon a csapvíz, vagy épp az ásványvíz mellett jobb dönteni? Annyi bizonyos, hogy az utóbbi napokban mindkét vízfajta fogyasztása megnőtt.

- Székesfehérváron 20 - 25, Móron és környékén 37- 46, Bicske és Polgárdi térségében 30-40, míg Sárbogárdon 26-37 százalékkal növekedett a felhasznált víz mennyisége. A hőség miatti vízigény-többletet a háztartási célú vízhasználatok emelkedése mellett, döntően a locsolás okozza.  Szolgáltatási területünkön ezért locsolási kedvezmény illeti azokat a fogyasztóinkat, akik a kerti vízhasználatukat hitelesített mérővel mérik. Nekik az ellocsolt vízmennyiség után nem kell csatornadíjat fizetniük - mondta Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs főmérnökségének munkatársa. Megjegyezte, a vízigényt ki tudják elégíteni, sőt, mindenkit a csapvíz fogyasztására ösztönöznek. Jó ugyan az ásványvíz, de a csapvíznek nincs párja.

- A csapvíz a legtisztább, legfrissítőbb üdítő, és több ásványi anyagot tartalmaz, mint jó néhány palackozott víz. A csapvízben lévő oldott kalcium- és magnéziumionok a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, és segítenek egészségünk megőrzésében. Mivel a csapvíz optimális arányban tartalmazza az ásványi anyagokat, ezért csecsemőknek és betegeknek is ideális. A víz 14 Celsius fokos hőmérsékleten a legjobb. Ha melegebb, eresszük ki a csapot, vagy hűtsük le a vizet. A vezetékes ivóvíz az egyik legalaposabban ellenőrzött élelmiszer. A vízhálózatok jellemző pontjain vett vízmintákat 56 féle összetevőre kiterjedően rendszeresen vizsgáljuk. Méréseinket a népegészségügyi hatóság kontrollvizsgálatokkal ellenőrzi. A friss tiszta ivóvíz a nap 24 órájában folyamatosan rendelkezésére áll mind a 275 ezer fogyasztónknak. Nem kell érte elmenni a boltba, hazacipelni, és szavatossága sem jár le soha -hangsúlyozta Zsebők Lajos.

Ha valaki mégis elindulna otthonról, legalább egy liter vizet vigyen magával. Pótolni kell azonban az izzadással elvesztett sót is! A vízivás só pótlása nélkül veszélyes lehet! Ne feledjük, az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a pedig koffein vízhajtó hatású. Emiatt utóbbiakat érdemes kerülni.

Hőguta, hőkimerülés, napszúrás, sőt, vízmérgezés is fenyegethet bárkit a kánikulában. Továbbá könnyen megfázhatunk, ha túlzottan légkondicionált helyiségből, autóból megyünk az utcára. Szinte kínzó pokoli hőségnek érezhetjük a levegőt. Székesfehérváron mind a járókelőkre, mind pedig az autósokra gondolnak a melegben, itt ugyanis vízosztással enyhítik a forróságot.

A kánikula még a tolvajnak is kedvez

Kutya nagy meleg van. Nem panaszkodhatunk, hisz annyira vártuk a meleget. Amikor csak esett az eső, s a szélviharok végeláthatatlanul váltották egymást. Persze mindig hét végére lett rossz idő. Most azonban tombol a kánikula. Vannak azonban, akik még ebben az időben sem pihennek. A besurranó tolvajoknak is kedvez az augusztus végi kánikula, ugyanis az üzemkészen, de hét közben már lakatlanul hagyott nyaralók kedvelt célpontjai a bűnözőknek. Az étellel, itallal, műszaki berendezésekkel még ilyenkor feltankolt hétvégi házak könnyű prédái a betörőknek. Kánikula ide vagy oda, a tulajdonos bizonyosan megizzad a kifosztott ingatlan láttán.

Miskei Anita jegyzete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!