Erdők vadai, vizek kincsei

Az egészséges táplálkozás nem tudományos, szimplán csak élvezeti hivatkozással része a vadból, halból készült étel is. Mindenki másként szereti, de olvasóink közül többen szívesen adták ötleteiket egy új variáció kipróbálásához. Érdemes belelapozni.

Kovalcsik Katalin

A Hal- és vadételek könyvébe érdemes belelapozni,  mivel számtalan finomság került a Pannon Lapok Társasága által kiadott negyedik kötetbe is az olvasók szorgalmának, tehetségének,   főzési tudományának köszönhetően. Péntek délután a megyei receptküldők közül kilencen  éltek  a meghívással, hogy szerkesztőségünkben átvegyék a legújabb kötetet.  Elekes András   főszerkesztő köszöntötte az agárdi Baricza Tibornét, a  zámolyi  Borostyán Ibolyát,   a szabadbattyáni  Borostyán Imrénét,  a sárbogárdi  Hüvely Istvánnét,  a fehérvári  Simon Antalnét,   Kalocsai Zsoltot,  a fehérvárcsurgói  Körmendi Károlynét,  a bodajki  Rézmann Józsefnét,  a kincsesbányai  Suralik Józsefnét.  Ők már  pénteken forgathattáúk az általuk is írt szakácskönyvet.
- Manapság egyre kevesebben vesznek a kezükbe könyvet, pedig milyen jó érzés, amikor egy frissen nyomdából kikerült kiadvány illatát érezzük -lapunk főszerkesztője  feltette a kérdést  a  negyedik kötet szerzőinek,  milyen érzés látni, hogy a nevük ott szerepel a receptjeik fölött, mellette a fotóikkal.
 - Először furcsa - válaszolta Borostyán Imréné-,  de később megbarátkozik vele az ember.

- Számomra nagyon kellemes - Simon Antalné mind a négy kötetbe  küldött receptet  és be is került   közülük néhány, ahogy  Rézmann Józsefnéé szintén.  A vendégeink, a szerzők azt is hozzátették, hogy  a megjelenések után gyakrabban csörög a telefonjuk,  gratulálnak a családtagok, az ismerősök, akiknek a kezébe jutott a könyv, akik szeretnék a polcon látni mind a  négy kötetet együtt. Azt is elmondták, hogy bizony ők is forgatják az eddig megjelent könyveket, Borostyán Imréné  épp  a minap sütötte meg az egyikből a madártejes tortát.
 A fiam Debrecenből szokott telefonálni, azon át irányítom, mit, hogyan készítsen a könyvből - tette hozzá Borostyánné. Rézmann Józsefné fia is szeret főzni, de ő is szívesen adja át a tudást a gyerekeinek.
 - A kisunokám, Bettike is szeret sütögetni, a múltkor a papának sütött. Igaz, kicsit elszíneződött a tészta,  de finomabb volt, mint az enyém, dícsérte a nagypapa.
- A nyáron a 14 éves lány unokámat tanítottam palacsintát sütni - a sárbogárdi Hüvely Istvánné a feldobós módszert okította. - Valaki megkérdezte, nem esett mellé? Dehogynem, de hiszen az is benne van a tanulóidőszakban, nevettek a receptküldők, az ügyes háziasszonyok  és az egyetlen férfi szerző, aki megjelent a pénteki találkozón.
- Én nem vagyok halas - mondta Kalocsai Zsolt -, a családom igen, de-mindent megfőzök.
Baricza Tibor a feleségét kísérte és sajnálta, hogy  kacsapástétoma nem nyerte el a zsűri tetszését. Majd legközelebb, mondta. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a receptes történetek, a főzéssel kombinált  események kapcsolatépítők. Sokan alig mozdulnak ki otthonról,  de egy jó receptért  átugranak a szomszédba, és ha  ott vannak, kicsit beszélgetnek is. Az egyik receptküldőnk érdekes  dolgot mondott, a falujában pozitív értelemben megszólták, celebnek tartják - mosolyog rajta -,  mivel  megjelent egy  kötetben, amely sok családhoz eljutott, és ahogy a halas-vadas is  biztosan eljut.

Receptek a  gasztronómia férfias területéről

- A Hal- és vadételek könyve nemcsak az ételek és az alapanyagok miatt különleges, hanem azért is, mert ez a pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta férfiolvasóinkat, akik beküldött receptjeikkel igazolták, hogy a gasztronómiának e területén a férfiak igazán otthon vannak - mondta el Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója. - Az olvasóinktól beérkezett 700 receptből kiválasztott 171 étel mindegyike különlegesség, nehezen tudnék választani közülük, ha egy étlapon látnám azokat. Számomra talán a szarvastüdő rántva a legizgalmasabb fogás, ha tehetem, meg is kóstolom, de szívesen megpróbálkoznék az elkészítésével is. Az ételek alapanyagának a többsége azonban gondos, szakszerű előkészítést és bánásmódot igényel, ezért felvetődött, hogy az érdeklődők számára a jövőben speciális főzőtanfolyamot indítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!