Bizottságokat vált a fehérvári polgármester

Székesfehérvár - Az államtitkárrá kinevezett L. Simon László helyett a jövőben egy másik fejér megyei képviselő, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester tölti be a Parlament kulturális és sajtóbizottsági elnöki posztját.

Tribolt Lajos

- Miért vállalta el a felkérést?

- Kultúrát szerető ember vagyok és polgármesterként részese a kulturális intézményeink üzemeltetésének, így van némi rálátásom a dolgokra. Ezért mondtam igent a frakcióvezető megtisztelő felkérésére és azt is remélem, ez az új feladat lehetővé teszi, hogy Székesfehérvár még inkább a kulturális élet középpontjába kerüljön. Ez különösen fontos a 2013-as Emlékév előtt. Az már biztos, hogy jövőre Fehérvár ad otthont az Országos Könyvhét megnyitójának, s remélhetőleg számos más programot is ide tudunk hozni. Az, hogy az államtitkár és a bizottsági elnök is Fejér megyei, remélhetőleg előnyt jelent térségünknek.

- Milyen elképzelésekkel vág neki a bizottsági elnöki munkának?

- Nehéz időszak jön, mert most lesz döntés a jövő évi költségvetésről és az sok mindent meghatároz, a  kultúra területén is. Minden változás okoz bizonytalanságot, de ezeket előbb-utóbb rendezni kell, ezért fontos lesz, hogy tisztázzuk a fenntartási kérdéseket a könyvtárak, múzeumok, művelődési házak ügyében.

- A kultúra területén nem szakember, kikre fog támaszkodni?

- Székesfehérvár kulturális életében nagyon sok hozzáértő, kitűnő ember dolgozik, belőlük szeretnék létrehozni egy tanácsadó testületet, akiknek véleményére támaszkodhatok majd.

- A bizottság a sajtóügyekkel is foglalkozik. Ön médiaügyekre szakosodott jogász, ezen a területen mik a legfontosabb teendői?

- Nem túl régi még a médiatörvény, figyelnünk kell, hogy válik be a gyakorlatban, mik a tapasztalatok vele kapcsolatban. Most folyik a digitális átállás, ami nem csak technikai, hanem tartalmi kérdéseket is felvet. Ezzel is foglalkoznunk kell.

- Jelenleg az alkotmányügyi bizottság alelnöke, a mentelmi bizottság tagja. Lesz, amiről le kell mondania?

- Az alkotmányügyi bizottságból távozom, valószínűleg később a mentelmi bizottságból is. Bizottsági elnökként egyébként nem kívánok túl sokat foglalkozni a protokolláris teendőkkel, csak a  tényleges feladatokkal. Alapvetően a jövőben is Székesfehérváron tartózkodom és a város érdekében dolgozom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!