Akadálymentesített Dunaújváros: egyelőre csak álom

Dunaújváros - Bár elvileg már minden közintézménynek akadálymentesnek kellene lennie, Dunaújvárosban ez nincs így. A kerekesszékeseknél is nehezebben boldogulnak a halmozottan hátrányos helyzetűek.

Dunaújvárosi Hírlap

Az elmúlt négy év alatt több mint tíz közintézmény akadálymentesítése történt meg Dunaújvárosban, és 342 útkereszteződést alakítottak át úgy, hogy kerekesszékesek is használni tudják - hangzott el csütörtökön a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifúsági Egyesületének szakmai napján. Az eredmények mellett azonban óriási lemaradásai is vannak Dunaújvárosnak. A Béke városrész akadálymentesítése gyakorlatilag nem történt meg. A könyvtárat és az uszodát nem, az egyes rendelőt és a hivatalt csak részben tudják használni az egészségkárosultak.

- Az önkormányzat B-épületének első szintjét legfeljebb teherlifttel lehet megközelíteni. Az I-es számú rendelőintézet félemeletén sem áll meg a lift. A könyvtárba kerekes székkel egyáltalán nem lehet bejutni, ahogyan a Vasmű úti Irodaházba sem. A Dózsa Moziba is csak akkor, ha kinyitják az oldalsó ajtót - mondta a Dunaújvárosi Hírlapnak az egyik érintett, Major Csabáné.

Az uszodát sem tudják rendeltetésszerűen használni a kerekesszékesek, nincsenek ugyanis a medencéknél mozgáskorlátozottakat segítő be- és kiemelő szerkezetek.

- A legbosszantóbb az, amikor látszólag akadálymentesítenek egy épületet, de azt mégsem lehet önállóan és biztonságosan használni. Például segítség kell hozzá, hogy a rámpán valaki feltolja a kerekesszékest, mert annyira meredek a feljáró - jegyzi meg Kiss Mihályné, akinek férje nyolc évvel ezelőtt kényszerült tolókocsiba.

A szakmai napon elhangzott: a komplex akadálymentesítés terén gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt az elmúlt tíz évben.

A szakmai napon elhangzottakról ide kattintva olvashat bővebben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!