80 centiméteres hullámok is lehetnek - érdemes komolyan venni a figyelmeztetést

FMH - A viharzóna talán kissé fellengzősen hangzik, ha a Velencei-tóról vagy a Dunáról van szó, de ne hamarkodjuk el az ítéletet! A békés víztükör néha nagyon gyorsan változik át haragos, hullámok szaggatta, félelmetes felületté, ha nem tudunk időben kimenekülni. Márpedig ez gyakorta előfordul, ha nem figyelik a fürdőzők, a horgászok a viharjelzéseket.

Azon a napon másodfokú viharjelzés volt érvényben egész nap, ami nem tartozik épp a legveszélyesebb kategóriába, de könnyen azzá válhat. A srácok,  két tizenéves a szülők csónakjával eveztek ki a Velencei-tóra, hogy megetessék a halakat. A szolgálatban lévő vízirendőrök észrevették és megkérték  őket,  menjenek ki a partra. Vontára vették a csónakot,  átadták a fiúkat a szülőknek. Mondhatnánk nem történt semmi. De ahogy minden tavon, a vihar itt is pillanatok alatt képes  magas, akár nyolcvan centis hullámokat is verni, amiben nem könnyű védett helyre, partra vergődni. Amikor a vihar megérkezik, elindul a rendőrségi motoros, hogy mentse,  aki bajba került, horgászt, gumimatracos fürdőzőt,  elfáradt szörföst. Elsősorban az emberéletet, később a tárgyakat.

- A srácok sem  figyelték a viharjelzést - zárta a történetet  Lévai Sándor főtörzszászlós, a Gárdonyi Rendőrkapitányság  vízirendészeti alosztályának megbízott vezetője. - Ha az elmúlt nyarakat vesszük figyelembe, közel azonos volt a mentésszámunk. Az idén nem voltak még olyan nagy viharok, mint az elmúlt években, egyszerre nagyon sok embert nem kellett kihoznunk. Tavaly előfordult, hogy egyszerre huszonöt-harminc embert kellett mentenünk, olyankor többször fordul a két csónak. Idén viszont már két halálesetünk is volt a tóban.
Az egyik esetről napokig olvashattunk lapunkban is: idős hölgy holttestét hozták ki a vízi rendőrök, napok múltán érkeztek meg a hozzátartozók, akik eltűnés miatt fordultak a rendőrökhöz, de sajnos csak azonosítani tudták a halott asszonyt. A másik halott egy fiatal nő volt, szörfözött, őt mentőmellény nélkül találták a víz tetején.
Halálesetekről beszélünk a tóparton, pedig a víz olyan sima és békés, mint egy tükör, amiben megláthatjuk önmagunkat.
- A hirtelen viharok nem egyedül a Velencei-tóra jellemzőek - folytatta a főtörzszászlós. - Sokan viszont alábecsülik a tavat, azt hiszik, sekély, játékos, de ha megérkezik a 70-90 kilométeres szél, akkor közel 80 centis hullámok keletkeznek. Általában a déli partról indulnak az emberek az északi part felé horgászni. A rutinosak behúzódnak a nádasba, szélvédett helyen keresnek menedéket. Ott viszonylagos biztonságban vannak, ha közben felborulnak, a hajóba kapaszkodnak, leszúrókaróval rögzítik, és próbálnak segítséget hívni. Ha a másodfokú jelzés él, a járőr többször körbejárja a tavat, kiküldi az embereket.


Ez olyan szépen hangzik, közben másoktól ugyan, de megtudjuk, elkél a szigorú rendőri megjelenés, határozottság, mert sokan hiszik, nem árt nekik szél, hullám.
- A mentőmellény már 2003 óta kötelező eszköz a csónakban - mondja Fülöp Róbert  vízi mentő - nem az, tisztázzuk közben a titulust, de megegyezünk, így használjuk, bár a parti őr elnevezés jobban illik rá, ám mindenki vízi mentőként ismeri őt. A férfi az Északi strandon vigyáz a strandolókra, régebben, 18 éven át mentősként kereste a kenyerét. 
- A mellény nem csak annak hasznos, aki behajózott, hanem segíteni tud vele másoknak is, ha szükség lenne rá. Az Északi strandnak sajátságos, lassan mélyülő, homokos része is van, aztán van egy 1,40-1,60-ról induló és két méter húsz centinél végződő szakasza is. Ez mély vízben úszóknak való, kitáblázva, kiírva a vízmélység. A strandon nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre. Vannak visszatérő vendégeink, kisgyerekesek, napernyőt adok nekik, mindig elmondom - és megfogadják -, mely részen fürödjenek a gyerekek. A kis házikómra mindig kiírom a vízhőfokot, az UV-sugárzás erősségét, mostanában extrém magas. Ha viharjelzés van első fokon, már körbejárunk a strandon, figyeljük a fürdőzőket. A másodfokúnál minden vízbejárónál megkérjük a nyaralókat, jöjjenek ki a partra. Az a tapasztalatom, nem veszik zaklatásnak. Ha az első fok érvényes, de van egy 50 kilométeres szél, kérem a fürdőzőket, ne vigyék be a felfújható matracokat, belekap egy ilyen csónakba, veszélyes. Ki lehet próbálni szárazon is, egy 50-60 kilométerrel haladó kocsi ablakán kitartani és megtartani egy gumicsónakot, érdekes lesz a tapasztalat.
A főtörzszászlós közben még elmesélte, hogy hoztak ki az idén sportos nagymamát, aki szörfözött, de bevallottan elfáradt, kifelé már elfogyott az erő. Rábízta magát az egyenruhásokra, nem járt rosszul.


 
- A mi dunai vízirendészeti rendőrőrsünk illetékességi területe az 1613. folyamkilométertől, tehát Ercsitől az 1565. folyamkilométerig, Dunaföldvárig terjed - mondta lapunknak Varsányi Gyula rendőr százados, dunaújvárosi őrsparancsnok.  Ezek a határok természetesen csak elvben léteznek, a gyakorlatban a feladattól függően változnak: a paksi kollégák Földvárig, a mieink Százhalombattáig, a pestiek Ercsiig is járhatnak.
Varsányi százados hangsúlyozza: az idén még nem kellett vízi mentéssel foglalkozniuk. Nem volt olyan, fürdőzőt fenyegető veszélyhelyzet, amiben kollégáinak közbe kellett volna avatkozniuk.
Az őrs felügyelete alá tartozó, mintegy ötven kilométeres szakaszon, a Duna fő- és hajózható mellékágaiban gyakorlatilag egyetlen, fürdésre kijelölt hely van: a dunaújvárosi szabadstrand. Ez egy védett öböl, ami papírforma szerint talán nem is tartozna a vízi rendőrök munkájához  de rendszeresen ügyelnek rá. Mint a folyam más partszakaszain lévő, bár nem kijelölt, de nem is tiltott helyekre, amelyeken szabad fürödni. Ott, ahol nem keresztezik a hajózási útvonalakat, vagy nincsenek veszélyes szakaszok. Mint például a rácalmási ágban, a kisváros szigetére vezető hídnál...

A dunaújvárosi őrs létszáma tizenhat ember: ők két kisgéphajóval és legalább egy gépkocsival ellenőrzik a partokat, a nap huszonnégy órájában. Strandoló nem fúlt vízbe az idén errefelé - ám már nyolc halottat emeltek ki a vízből, baleset vagy öngyilkosság következtében.
De a vízi rendőrök más ügyekben is intézkednek. Közreműködnek például az idén a Duna mindkét partján föltűnően elszaporodott csónakmotor-lopások felderítésében, és szemmel tartják a folyam partjait. A szerdai járőr azért nem ereszkedett le Földvárig, mert délután Ercsiben volt megbeszélt találkájuk. Egy csónaktulajdonossal, vízijárművét elsodorta a víz, s a rendőrök helyezték biztonságba, majd adták vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!