Wekerle cuvée az emlékévre

Mór - A város lázasan készül a nagy eseményre. A település leghíresebb fiára, Wekerle Sándorra, Magyarország első polgári miniszterelnökére emlékeznek.

Elekes András

Augusztus 26-án a háromszoros magyar miniszterelnök szülőháza mellett, a felújított Erzsébet téren felavatják Wekerle Sándor köztéri szobrát, Nagy Benedek grandiózus alkotását. Ez az ünnepség jelenti a Wekerle-emlékév csúcspontját. Mór azonban nemcsak Wekerle szülővárosa, hanem borvidék, az ezerjó hazája is. Ráadásul, az emlékezet szerint Wekerle maga sem vetette meg a jó móri bort, nem meglepő tehát, hogy Tálos Tamás, a Brindisi Szt. Lőrinc Borlovagrend nagymestere fejében megfogant a gondolat: készítsenek az emlékév alkalmából egy különleges bort.  Az ötlettel megkereste a Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsát, s annak elnökét, Varga Mátét. Az ötlet tetszett, nemsokára már kézhez kapták a felhívást a borosgazdák, hogy amennyiben tudnak, önköltségi áron ajánljanak fel bort az elkészítendő cuvée összeállításához. A 2010-es évjárat sem mennyiségben, sem minőségben nem volt a legjobb, ennek ellenére hat pincészet is vállalta a partnerséget a terv kivitelezésében. A Bozóky Pincészet, Frey Pince, Geszler Családi Pincészet, Móri Bor Kft., Németh Csaba Pincéje és a Varga és Fia Pincészet által felajánlott borokból - ezerjó, királyleányka, chardonnay, tramini és generosa fajták - egy szakmai testület 18 próbaházasítást állított össze. Ezt követően, két hét múlva (hogy a borok kicsit összeérjenek) egy független szakmai és társadalmi zsűri szavazatai alapján kiválasztották a mintát, amelynek alapján végül a Frey Pincében elkészült négy pince (Geszler, Németh, Móri Bor Kft., Varga és Fia) boraiból összeállított 1175 palack cuvée, amelyet  a Varga és Fia Pincészetnél tároltak és érleltek. A borban egyébiránt mindegyik, fent említett szőlőfajta bora bekerült, különböző arányban. A bor egy viszonylag ritka, ám igen elegáns, hulló falevél színű, rajnai típusú üvegbe került. Csúcsminőségű parafadugóval zárták, majd azt viasszal fedték, a címkék pedig sorszámozottak, így is növelve a bor exkluzivitását.
Az elkészült 1175 palack borból 300 palackot a négy érintett pincészet felajánlott a Wekerle Emlékbizottság számára, amely azt reprezentatív célokra tudja hasznosítani. A maradék 875 palackot április óta értékesítik, mára körülbelül a mennyiség felét eladták, a bevételt teljes egészében a Wekerle-emlékév rendezvényeire, valamint a Wekerle-emlékmű állításának költségeihez való hozzájárulásra fordították. Aki szeretne egy palack jó bort inni, ennek árával hozzájárulni a Wekerle-emlékév sikeréhez, és nem sokáig habozik, a Varga pincében még hozzájuthat a Wekerle cuvée 2011-hez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!