Beruházások a Sóstói Stadionban - Mint a Real Madridnál

Épül, szépül a Sóstói-stadion és környéke. Új pályák és kiszolgáló létesítmények segítik a jövő labdarúgóinak nevelését, és a tömegsportot egyaránt.

Káldor András

Szerdán délután sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni bejáráson mutatták be azokat a fejlesztéséket, amelyeket a Sóstó-stadionban, valamint az azzal szemközti területen folytatnak.

„Nagy valószínűséggel, ezzel megoldódik a székesfehérvári labdarúgás utánpótlás problémája is, hiszen eddig kevés volt a létesítmény, és így nem is tudtak annyi gyermekkel foglalkozni, mint amennyi elvárható lett volna.” – tudtuk meg Mészáros Lőrinctől, a beruházást koordináló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökétől.    
Két ütemben, a látványsportágak támogatására kiírt TAO-s pályázat keretében több füves és műfüves pálya épül, melyeknek végösszege a másfél milliárd forintot is meghaladja. Az beruházás 70 százalékát a pályázat, míg a fennmaradó 30 százalékot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia biztosítja. Ezeken kívül a felnőtt csapat téli felkészülésében nagy segítségre lesz egy csarnok, amely 1716 négyzetméteres, benne, pedig egy műfüves pálya található (ebből két kispálya is kialakítható), és hozzá tartozó öltöző, lelátó is hamarosan átadásra kerül. A munkák befejezése után a labdarúgó utánpótlás-nevelés mellett a város diák, és tömegsportja számára új lehetőségek nyílnak. A mostanáig használt edzőpálya műfüvét felújították, majd ehhez kapcsolódik a Székesfehérvári Spartacustól megvásárolt területen még egy műfüves pálya. A stadion területén belül – a beruházás második ütemében – a meglévő három pálya helyett öt új pálya épülne, megfelelő infrastrukturális háttérrel ellátva. A tervek között szerepel még egy öltözőkomplexum kialakítása a Videoton utánpótlás számára, és a tervek szerint itt lesznek majd a szakág dolgozóinak irodái is. Kétségtelen, hogy ilyen és ehhez hasonló létesítményeket eddig jobbára filmeken láttunk, amikor a Manchester United, a Real Madrid, vagy éppen az Ajax Amszterdam edzőcentrumát ismertették meg velünk.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere kiemelte a TAO fontosságát, hiszen ebből a fejlesztésből nemcsak a versenyszerűen sportolók, hanem a város diáksportolói és a szabadidősport is profitál. Ezt a nagyberuházást a város területbiztosítással segítette. Az utánpótlás-nevelési központ kialakítására határozatlan időre térítésmentesen bérbe adta a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak a Sóstói stadion és a mellette levő edzőpályák területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!