Nikolics Nemanja góljával nyert a Vidi a belga Gent ellen

Székesfehérvár - Az Európa Liga selejtezőjében, a harmadik forduló első mérkőzésén a Videoton FC a belga KAA Gentet fogadta és Nikolics Nemanja góljával 1-0-ra nyert.

Bobory Balázs


"Gyuri! Ébresztő!"
Az öblös férfihang az első félidő 20. percében harsant fel a tribünön, amikor a Vidi csapatkapitánya, Sándor György a második hibáját vétette a mérkőzés során. Sajnos ilyen a szurkolói lélektan Magyarországon, néhány drukker már akkor is képtelen türelmes lenni, amikor egy nemzetközi kupameccsen, 0-0-ás állásnál valaki rossz megoldást választ. Nincs kétségünk afelől, hogy Belgiumban ilyen nem fordulhat elő, egész egyszerűen máshogy állnak a nézők a futballhoz, kitartanak kedvenceik mellett, ha látják rajtuk az elszántságot, akaratot.
Ebben a Videotonnál sem volt hiba a Gent ellen és szerencsére az is igaz, hogy csak néhányan "találták" meg a hazai játékosokat.
Ellenben a jogos kritikát elhallgatni nem szabad: a piros-kékek az EL-selejtező harmadik fordulójának első összecsapásán, az első félidőben meglehetősen passzívan futballoztak. Mezőnyfölényben játszott a Gent, igaz, nagy helyzetig sokáig ők sem jutottak. A 45. percben akadt a legnagyobb lehetőségük: ekkor Van der Bruggen 7 méterről a felső kapufát találta telibe. Korábban a Vidi előtt is adódott helyzet: sajnos azonban Gyurcsó, aki jó 40 métert nyargalt a jobb oldalon a kapu felé, utolsó labdaérintésére hosszat tolt, így éles szögből a kapu mellé emelt. Az nyilvánvalónak tűnt, hogy a 0-0-ra blazírozni nem szabad, bár kapott gól nélkül kihúzni egy kétmeccses párharc első felvonását nem rossz ómen, mégis: hazai pályán némileg bátrabb, támadó szelleműbb játékkal, akár előnyt is lehetne szerezni.
Nos, szerencsére a fordulás után feljebb merészkedett a Vidi, de a Gent azért így is kontrollálta a mérkőzést. A helyzet mégis rögtön a hazaiak előtt adódott, Gyurcsó labdáját azonban Oliveira 16 méterről mellé lőtte.
Aztán kitört az ünnep Sóstón a 78. percben: az egyre pontosabb passzjátékot bemutató Vidi remek akciót épített fel, amelynek a végén az ismét jó cserének bizonyuló Kovács István készítette le a labdát az érkező Nikolics Nemanja elé, aki 17 méterről úgy lőtt a hálóba, hogy a játékszer egy védő lábán felpattant és a kapu közepébe hullt, 1-0.
Itt volt az áhított előny, ráadásul semmi nem utalt arra, hogy a Gent egyenlíteni képes, hiszen bár jó futballisták alkotják a belgák keretét, sok váratlant nem húztak az addig látottak alatt.
Az utolsó percekre aztán beállt a brazil védekező középpályás, Renato Neto is, aki szerdán írt alá a Vidihez és a portugál Sportingtól érkezett.
Örülhetett 20 éves fiatalember is a kapott gól nélküli egygólos sikernek.
Tudják ki ünnepelte leghangosabban a lefújás után a csapatot? Szerintem kitalálják: az az úr, aki megtalálta a 20. percben Sándort. Csak egy kicsit kellene türelmesebbnek lenni...

Videoton FC-KAA Gent 1-0 (0-0)


Székesfehérvár, 5900 néző. Vezette: Mazzoleni (Maggiani, Padovan) mindhárom olasz.
Videoton: Bozsovics - Brachi, Caneira, Vinícius, Stopira - Tóth B., Mitrovics - Gyurcsó, Sándor, Oliveira - Nikolics N. Vezetőedző: Paulo Sousa.
Gent: Padt - Rafinha, Melli, Arzo, Mareval - Conté, N'Diaye, Van der Bruggen - Messoudi, Arbeitman, Brüls. Vezetőedző: Trond Sollied.
Csere: Sándor helyett Tóth B. (61. p.), Brachi helyett Szolnoki (70.), Tóth B. helyett Neto (87.), illetve Messoudi helyett Jordan (67.). Brüls helyett Somahoro (82.)
Sárga lap: Caneira, Gyurcsó, Tóth B., illetve Arzo.
Szögletarány: 0-8 (0-6)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!