Kung fu: az ősi Kínából eredő technika a ma emberének is segít

Székesfehérvár - Bár sokan egyszerű küzdősportként gondolnak rá, annál sokkal többet jelent a shaolin kung fu. Nem csak a testre, a lélekre is jó hatással van a harcművészetek ezen ága.

Lovász Lilla

A Bregyó-köz egy árnyas szegletében narancssárga nadrágos fiatalok gyakorolnak: mintha egy kínai harcművészetekről szóló filmből léptek volna elő. Nem lehet könnyű a szeles,  forró nyári napon edzeni, ám arcukon a teljes nyugalom, koncentráció tükröződik.
- A shaolin kung fu másként közelít az önvédelemhez, mint a többi küzdősport: nem csak a mozgásra tanít, gondolkodni is  mondja edzőjük, Kovács Péter, aki tizenhét évvel ezelőtt szeretett bele a keleti harművészetbe.  A shaolin filozófiája szerint a testet összhangba kell hozni a szellemmel. A szív lenyugtatása, az elme megtisztítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a mozgás harmonikus legyen: a belső energia így hat a testre.
 A buddhista szemlélet elválaszthatatlan a shaolin kung futól. A világ egyik legismertebb harcművészete ugyanis Kína Henan tartományának Song Shan hegységéből ered: az itt megbúvó, Shao Lin nevű 1500 éves, elszigetelt helyen álló kolostor szerzetesei gyakran kerültek szembe kóborló banditák támadásaival. Egészségmegőrző légzésgyakorlataikat tökéletesítve, valamint  az állatok harcmodorát utánozva hatásos önvédelmi technikát fejlesztettek ki. Belső energiájukat, a csít mozgósították, így bármilyen eszközzel  legyen az akár egy egyszerű bot , sőt, puszta kézzel is képesek voltak sikerrel felvenni a harcot a támadókkal.


- Más harcművészeti ágakhoz képest a shaolin kung fusoknak hosszú időbe telik, amíg olyan szintre eljutnak, hogy meg tudják védeni magukat:  három-öt év kemény munkája azonban meghozza gyümölcsét - tudjuk meg Pétertől, aki Fehérváron hat éve oktat gyerekeket, felnőtteket a Vörösmarty iskolában, illetve nyaranta a Bregyóban.
 Mint mondja, ha egy gyermeket érdekelnek a harcművészetek, kifejezetten ajánlott, hogy a shaolin kung fuval ismerkedjen meg: a lassú, de alapos tanulási folyamatnak köszönhetően csekély az esélye, hogy tudását fitogtatva verekedésbe keveredjen. Mire ugyanis eljut arra a szintre, ami a valóságos küzdelemről szól, megtanulja a kung fu béke-szemléletét is, s inkább elkerüli az összetűzéseket. 
- Először tizennyolcféle, két-három mozdulatból álló alapgyakorlatot tanulnak meg  a kezdők. Ez azért fontos, hogy fejlődjön a tanítvány egyensúlyérzéke, elsajátítsa a kung fu mozgáskultúráját és ismerkedjen a csí, azaz a belső energia alapszintű kezelésével. A harci technikák összességének gyakorlását ezután lehet elkezdeni: a kung fus fokozatosan egyre magasabb szintre lép - tudjuk meg Pétertől.   
 Mire valaki igazán profi lesz, lelke is megerősödik, így a shaolin kung fusnak valójában nincs rá szüksége, hogy élesben bevesse tudását.
- Ez a harc nélküli harc elve: az ember birtokában van a győzni tudás képességnek, de nem kell alkalmaznia azt. A támadóval szembeni szellemi fölénye védi meg valójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!