Tulajdon, bérlemény

Idén 8 ezer lakást vásárol meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Azoknak a lakásoknak egy részéről van szó, amelyek jókora devizahitelek segítségével kerültek a tulajdonosokhoz, ám ők a drasztikus árfolyamromlás miatt képtelenek voltak a megugró törlesztőrészleteket tovább fizetni.

Barták Péter

Az így csődbe került tulajdonosokon próbál segíteni az állam azzal, hogy megvásárolja tőlük a lakást, majd bérbe adja nekik. Így tulajdonképpen a körülményeket tekintve semmi nem változik, "csupán" a lakó nem lesz tulajdonos, a lakás pedig nem lesz örökölhető, értékesíthető. E kis hír mögött azonban sorsok, életek, küzdelmek, gyötrődések, fájdalmak húzódnak.

Az összehasonlító elemzések szerint hazánkban a lakásokat tekintve sokkal nagyobb a tulajdonosok aránya a bérlőkénél mint más, nyugati országokban. Persze ezen nincs mit csodálkozni, az elmúlt évtizedek arra neveltek bennünket, hogy tulajdonszerzésre törekedjünk, mert azt nem lehet csak úgy elvenni, meg aztán ezzel a gyerekeink jövőjét alapozhatjuk meg. Aztán ide jutottunk: a lakást mégiscsak viszi a bank vagy az állam, a gyerekek meg egyre inkább a szülők támogatásából élnek. Ésszerű, bár inkább kényszerű megoldás tehát a bérlemény választása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!