Vers házban és téren - a magyar lírát köszöntötték megyeszerte

Fejér megye - Hazánkban 1964. óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Idén is számos rendezvénnyel tisztelegtek a tragikus sorsú poéta és a magyar líra előtt.

Szabó Zoltán

A székesfehérvári Vörösmarty Színház mobilvers pályázatot hirdetett.  A jelentkezők kisfilmet forgattak kedvenc versükről, a beküldött alkotásokat pedig a teátrum közösségi oldalán értékelték.  A Pelikán  Kamaraszínházban a költészet napja alkalmából ma kihirdették a pályázat eredményét.  Hat kisfilmet küldtek be, amelyek rengeteg "lájkot"  kaptak.  A  legjobban Tóth Emőke mobilverse tetszett a közönségnek. A második helyen Fiausch Attila  A tébolyult című alkotása végzett,  míg a harmadik helyezett  Baráth Eszter  lett, aki Lackfi János  versével pályázott. A  filmeket be is mutatták.  Ezután következett a  színház művészeinek költészet napi összeállítása, amelyben  Keller János, Juhász Illés, Váradi Eszter Sára, Tűzkő Sándor, Csizmadia Gergely, Hajnal János, Szilvási Dániel, Kuna Károly, Resetár Dániel, Hernádi Szabolcs és Kozáry Ferenc többek közt József Attila, Balla Zsófia, Juhász Gyula, Kovács András Ferenc, Kemény Lili és Szabó Lőrinc verseit adták elő.
 
A Vörösmarty Társaság is megemlékezett  a jeles napról. A Szlovákiai  Magyar Írók Társaságának tagjait látták vendégül, csütörtökön pedig  a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár költészet napi rendezvényeként  Bobory Zoltán  Csillagok igézetében című estjére várják az  érdeklődőket, 18 órakor.  A Szabadművelődés Házában versmaratont rendeztek ma,  bárki elmondhatta kedvenc  költeményét.  Az egyik könyvesboltban  Erdős Virág  mutatta be új, Pimpáré és Vakvarjúcska című könyvét. A találkozóra a  Vasvári Pál Általános Iskolából is érkeztek diákok. Móron a Garabonciás együttes magyar költők megzenésített verseit adta elő a Lamberg -kastély kisgalériájában. 


  
A költészet napját közös versmondással köszöntötték ma délben a mátyásdombi Lonkai Ármin Általános Iskola tanulói. "A vers valami éteri magány, amit mégis meg lehet osztani. Egyetlen pont, melyben benne csillog a világegyetem, mint pupillán a könny" - Gyurkovics Tibor gondolatát Duljánszki Judit igazgatóhelyettes, magyartanár idézte a művelődési házbeli ünnepségen. A szavalóversenyt követően a diákok József Attila: Kertész leszek című versét közösen adták elő a kistelepülés főterén, a csoportos versmondáshoz a szülők, a tanárok is csatlakoztak.
Lepsényben Bezzeg János lepsényi és Sajtos József soponyai költő este a könyvtárban randevúzott a helybéli  versbarátokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!