Kutyapiszok: az ürüléket össze kell szedni, a legtöbb állattartó ügyel erre

Székesfehérvár - Előfordul, hogy a játszótéri homokozóban kutya-, macskaürüléket találnak a szülők. Ha megtalálják, az a jobbik eset, hisz a kicsik vakságot okozó fertőzést is összeszedhetnek.

Miskei Anita

Az utóbbi években nem egyszerűen kedveltté,  divattá vált a kutya-, macskatartás. A legtöbben tudják, de néhányan  megfeledkeznek arról, hogy a háziállat tartásának szabályai  vannak. Nem csak a jóízlés, egészségünk védelme is megköveteli, hogy figyeljünk a kedvencekre. Lapunk olvasója,  édesanyaként arról panaszkodott,  hiába a gyönyörű idő, a kellemes meleg, félve viszi gyermekét a  játszótérre, mert ott gyakran találni állati ürüléket.  Bár a  hatályban lévő  állattartási rendelet szerint a tulajdonos köteles  kutyáját úgy tartani, hogy a szomszédságában lakók nyugalmát, testi épségét, egészségét  ne zavarja, akadnak problémák. A rendelet szerint a kedvtelésből tartott állat ürülékét a közterületről az állat tartója köteles  eltávolítani. Négylábú kedvenceinket  a  pórázon, lépcsőházakban, liftekben  szájkosárral rövid pórázon szabad vezetni, közterületen pedig el sem lehet engedni a pórázról a kutyákat.



- Székesfehérváron 170 játszótér van, ezeket  ütemterv alapján, 2-3 naponta takarítjuk. Kézi szemétgyűjtést végzünk, a hinták alatti gumis lapot takarítjuk, s a meghibásodott játszóeszközöket javíttatjuk a karbantartási csoporttal. Időnként előfordul, hogy kutya-, macskaürülék kerül a homokozókba. Ha a szülők jelzik, hogy szennyeződést találtak a homokozóban, azonnal kimegyünk, cseréljük a homokot. Ha a játszótér takarítása  közben veszünk észre szennyeződést, átfésüljük a homokot - mondta a Városgondnokság  köztisztasági feladatokat ellátó csoportjának  vezetője, Tóth Boglárka. Elmondta, a lakótelepek, parkok közelébe kutyatoaletteket helyeztek ki néhány éve. A 180 toalettet rendszeresen ürítik,  zacskóval töltik meg, melyből évente  egymillió darab fogy.

A legtöbb állattartó ügyel a szabályok betartására, aki mégis   otthagyja a kutya ürülékét a közterületen, felelősségre vonható, de csak  ha tetten érik. Akkor 30 ezer forintos bírságra számíthat a gazda.
A legveszélyesebb a gyermekekre nézve az állati ürülék. Az abban található toxikus baktérium nagyon komoly betegséget okozhat a gyermekeknek. Évente nyolc-tíz gyermek vakul meg a homokozókban összeszedett betegségektől - hívta fel a figyelmet Szemánné Borsányi Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!