Városi szándéknyilatkozat a könyvtár, múzeum átvételére

Székesfehérvár - A közgyűlés csütörtökön felhatalmazta Cser-Palkovics András polgármestert, kezdjen tárgyalásokat a megyei múzeum kiállítóhelyei, valamint a megyei könyvtár működtetésének átvételéről.

Házi Péter

"Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése kifejezi azon szándékát, hogy a Székesfehérváron és közvetlen vonzáskörzetében (Pákozd, Gorsium) lévő közgyűjteményi intézményeket önkormányzati fenntartású intézményi rendszerben kívánja működtetni."  
A közgyűlés által elfogadott szándéknyilatkozat alapján megkezdődhetnek a tárgyalások a város és  a megyei kormányhivatal vezetője között. A cél az, hogy  elsősorban a Székesfehérvár és környéke történeti, kulturális  értékeit őrző és bemutató múzeumok, kiállítóhelyek, valamint a megyei könyvtár kerüljön át a város önkormányzatához.
Mint Cser-Palkovics András polgármester a közgyűlésen kiemelte, nem minden épület automatikus átvételéről kezdődhetnek a tárgyalások. Másrészt még nem ismerni a finanszírozás pontos lehetőségeit, az egyeztetések menete ettől is függ.



Döntött a közgyűlés nyolc székesfehérvári óvoda összevonásáról, amelynek eredményeként négy intézmény marad jogilag. Mint Brájer Éva alpolgármester kiemelte, a tavaly összevont óvodák működési tapasztalata jó, ezért döntöttek az egybeolvadások folytatásáról. A  hivatal egyébként  jelenleg nagy erőkkel dolgozik a bölcsődei, óvodai férőhelyek bővítési kérdésein. A város polgármestere megköszönte az összevonással érintett intézményvezetők korrekt hozzáállását, példamutatását a város iránti lojalításról. Hozzátette, az így felszabaduló  egyébként nem túl nagy  forrást az óvodai fejlesztésekre tudja fordítani a város.
Az Önkormányzati Informatikai Központ Kft. üzleti tervének tárgyalásakor Knizse Gyula javasolta, hogy a cégnek érdemes lenne a kistérség piacán is megjelenni, hiszen ez  plusz bevételt generálhatna, s a cég a környék piacvezető vállakozásává válhatna. A polgármester támogatta az elképzelést.
A közgyűlés végén Bóka Viktor jegyző ismertette a Móri út 8-as épülettel kapcsolatos történéseket. Kiemelte, a lakók elköltöztetése rendbontás nélkül zajlott le. Az egymillió forintos keretből 510 ezer forintot használt fel a város a lakhatás ideiglenes megoldására, két család visszaköltözött Mezőfalvára illetve Sárkeresztúrra. A jegyző tudomása szerint egyetlen családra sem érkezett panasz új lakóhelyükről. A város polgármestere is köszönetet mondott mindezért, kiemelte, a város más, hasonló ingatlanjai esetében is közös erővel kell megoldást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!