Töretlenül él a remény: Rakonczay Viktória szerint férje, Gábor hihetetlenül kreatív a bajban is

A fiatal Rakonczay házaspár, Viktória és Gábor első magyar párosként saját tervezésű és építésű hajójukkal, a Tűzhangyával világrekord idő alatt evezték át az Atlanti-óceánt. A fiatalok azóta folyamatosan keresik a kalandokat, decemberben Rakonczay Gábor egyedül szállt újra hajóba, hogy átevezze a nagy vizet. Február 6-a óta azonban nincs kapcsolat a fiatallal, műholdas telefonja nem működik. Felesége, Viktória az átélt nehéz pillanatokról mesélt.

Miskei Anita

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött, ismét hajóba szállt 2011 decemberében. Eltervezte, hogy a világon elsőként és egyedül kenuval kel át az Atlanti-óceánon egy speciális hajóval, amit az ismert óceáni vitorlázó, Fa Nándor tervezett és épített. Fa Nándor nevével nem először találkoztak a fiatalok. A Fejér megyei vitorlázó szakmai tapasztalatait megosztotta a házaspárral már az első megmérettetésük, expedíciójuk előtt. Most pedig Gábor éppen Fa Nándor hajójával indult útnak.

- Amikor megépítettük a Tűzhangyát és azzal útra keltünk, tudtuk, kitartónak kell lennünk. Nem az eredményért, hanem az életünkért - mesélte Viktória. A fiatal nő az elmúlt hetekben több alkalommal is megszólalt, hangot adott reményének, bizalmának. Látszólag nyugodt és eltökélt, ugyanakkor persze szíve zaklatott, hisz férjéről, Gáborról hetek óta nincs hír. - Február első napjaiban léptünk utoljára kapcsolatba, akkor működött utoljára műholdas telefonja. Azóta az üzemeltető társaság szerint nem kapcsolták be a készüléket. Reméltük, be lehet mérni, de nem sikerült, ahogyan a Gábornál lévő GPS-t sem tudják lekövetni. Február elején az erős, viharos széllel kellett Gábornak megküzdenie, ami több napon át kitartott. Ez alatt borult is, amikor feltehetően elázott műholdas telefonja. Azóta nincs hírem róla. Gábor azonban tudta, mire vállalkozik, kettőnknek más sikerült, szigorú menetrend szerint teltek napjaink, s akkor voltak rosszabb pillanatok is, mint amit Gábornak most egyedül kell átvészelnie - mondta Rakonczay Viktória.

A fiatal nő elmondta, tudja a pontos útvonal tervét, s azt is, hogy körülbelül merre járhat Gábor. Persze az időjárás befolyásolhatja teljesítményét, de akár napi hetven-nyolcvan kilométert is evezhet, amiből lehet következtetni arra, hogy meddig jutott. Mentésére azonban nem indultak szakmai szervezetek, hiszen a fiatal nem élesítette azt az EPIRB bóját, mely arra az esetre van, ha valaki tényleg bajba került, s külső segítséget kér. Ennek ellenére például Szeremley Huba és legénysége, mely épp a napokban kel át az óceánon, vállalta, felkutatja Gábort, s hírt hoz felőle. 
- Sajnos kicsi az esélye annak, hogy találkoznak Gáborral, hisz az óceán hatalmas, akkor is, ha körülbelül sejtjük, merre járhat kenujával. Hiába vitorlázhatnak akár a közelében is, ha harminc kilométernél távolabb vannak egymástól, már nem látják meg a kenut - mondta Viktória. Elárulta, reménykedik, de nem fog összetörni, ha most nem kap hírt szerelméről. Inkább abban bízik, hogy férje keresztez egy hajózási útvonalat, s ott ténylegesen is akadnak hajók, melyeken keresztül hírt adhat magáról.

Az eredeti tervek szerint ez év áprilisáig kell Gábornak megérkeznie a karib-szigeteki Antigua kikötőbe. Ekkorra érheti el végcélját a jelenleg az óceánon átkenuzó fiatalember.  

- Április közepére, végére érheti el Antigua kikötőjét Gábor, addig nekünk is ki kell tartanunk - mondta Viktória, majd megjegyezte, már megedződött a család, izgulnak, de tudják, jelenleg az időjárás kedvez Gábor expedíciójának, s a fiatal pár ennél veszélyesebb helyzeteket is átélt már. - Gábor hihetetlenül kreatív, nagyon jó a problémamegoldó képessége, s rutinszerűen evez - hangsúlyozta Viktória. Sőt, további céljaikról is mesélt: - 2013-ban szeretnénk egy vitorláshajóval megkerülni a földet, emellett pedig a HR területén tevékenykedni, segíteni másoknak, s persze szponzorokat keresni expedícióinkhoz - mondta a fiatal nő határozottan. Majd hozzáfűzte, eredeti szakmájukat, a formatervezést, építészetet, belső építészetet, tervező- és művész ambícióikat megtartották maguknak, talán egy következő hajó megépítésénél ismét segítségükre lehet tudásuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!