Szándékos tűzokozás Cecén?

Cece - A katasztrófavédelem a múlt hétvégi eset kapcsán szándékos tűzokozás gyanúja miatt folytat tűzvizsgálati eljárást, a rendőrség rongálás miatt indított büntetőeljárást. A fejleményekre visszatérünk.

V. Varga József

Szakács Józsefék szombaton hajnalban arra ébredtek, hogy udvarukban lángokban áll a műhely és a fáskamra. Amint megírtuk: a sárbogárdi lánglovagok szakszerű munkával eloltották a tüzet, de a műhelyben található gépek, szerszámok megsemmisültek. A házaspárnak odalett kétszáz mázsa tűzifája, hordók szenesedtek el, elégett a tetőzet, a cserepek is tönkre mentek - a kár az első becslések szerint eléri a kétmillió forintot. Személyi tragédia nem történt, a károsultak és a szomszédok házában sem keletkezett kár. 

 Szakácsné Terézia kedden szerkesztőségünknél protestált. Régi olvasónk azt panaszolta, hogy az önkormányzattól még csak nem is érdeklődtek náluk a szombati tűzesetről. Úgy mondta: olvastak, hallottak már olyasmiről, hogy más településeken hasonló rendkívüli helyzetben szinte azonnal a helyszínre érkezik a polgármester, a jegyző és a hivatal szakembere, s mindannyian azon vannak, hogyan tudnának segíteni a bajbajutottakon.

Tudják, hogy Varga Gábor polgármester, országgyűlési képviselő a parlament ülésén vesz részt - vette át a szót Szakács József -, ezért Fazekas Gábor alpolgármesterhez fordult. Az alpolgármester elmondta, hogyan lehet a szolgáltatótól konténert igényelni a törmelék elszállításához - másról nem szólt. Fazekas - kérdésünkre - ugyanezt erősítette meg.

Megkerestük Simon János jegyzőt, aki kedden kezdett dolgozni hosszabb betegsége után. A törvényesség őre hangsúlyozta: a károsultak a képviselő-testülethez vagy a polgármesteri hivatalhoz forduljanak kérelemmel, s az önkormányzat a lehetőségek szerint segítséget, támogatást nyújt számukra.

Már szombaton felmerült, hogy szándékos gyújtogatás történt, az ügyben a katasztrófavédelem és a rendőrség is tovább vizsgálódik. Szakácséknak a tűzvizsgáló szigorúan meghagyta: míg engedélyt nem kapnak rá, ne kezdjék meg a bontást, a veszélyes hulladékká vált törmelék elszállítását. A bogárdi kapitányság nyomozója a leégett fáskamrából hétfőn elszenesedett famintákat gyűjtött a további vizsgálathoz.  

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Illyés Gyula utcában történt tűzeset kapcsán szándékos tűzokozás gyanúja miatt tűzvizsgálati eljárást folytat - tudtuk meg Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A vizsgálat lezárásáig az esettel kapcsolatban további tájékoztatást nem adnak, s részleteket sem közölnek.

Amint R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kiemelte: a Sárbogárdi Rendőrkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást. Miután nem lehetett elsődlegesen egyértelműen tisztázni a tűz keletkezésének okát, az esetleges szándékosságot, ezért indították meg az eljárást. Az elszenesedett mintákat azért biztosították, hogy amennyiben további vizsgálatokra lesz szükség, azok rendelkezésre álljanak - tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!